Egyetem

Már egy évtizede szerepel eredményesen az SZTE egy sanghaji felsőoktatási ranglistán

Már egy évtizede szerepel eredményesen az SZTE egy sanghaji felsőoktatási ranglistán

2021. augusztus 16., hétfő
Már egy évtizede szerepel eredményesen az SZTE egy sanghaji felsőoktatási ranglistán

A Szegedi Tudományegyetem már egy tíz éve öregbíti Magyarország hírnevét a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglistán való szerepléssel. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első.

Az egyik legmegbízhatóbb értékelés a világon

Nyilvánosságra hozták a 2021-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort, amelyet 2003-ban kezdett publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem. A felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát – ismertebb nevén a Sanghaj-rangsort – a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

A kínai rangsorban a 601-700. helyre sorolták a Szegedi Tudományegyetemet, amely már harmadik éve őrzi ezt a pozíciót. Hazai viszonylatban a szegedi intézmény holtversenyben az első helyen áll.

Az élvonalt Amerika uralja

A világrangsor első tíz helyén csak amerikai egyetemek végeztek. A Harvard 18 éve áll az első helyen, majd szintén változatlan pozícióban a Stanford és Cambridge szerepel. A lista összeállításánál több mint 2690 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános listára.

A rangsor készítői 6 indikátor alapján értékelték az intézményeket, többek között figyelembe vették az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt.

Az ARWU júliusban nyilvánosságra hozott szakterületi rangsoraiban is eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem:

a fizika területén az intézmény a 301-400. helyezést érte el, ezzel az SZTE fizika képzése Magyarországon a harmadik legjobbnak számít. A klinikai orvoslás rangsorára is felkerült a szegedi intézmény, idén a 401-500. helyen szerepel az SZTE, így a második legjobb intézmény Magyarországon ezen a területen.

A teljes világrangsor itt érhető el: Academic Ranking of World Universities 2021

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.