Így válasszunk mosógépet…

Ha új mosógép vásárlására kényszerülünk, számos kérdésre kell választ adnunk; milyen típusú legyen, mekkora dobkapacitással rendelkezzen, milyen egyéb tulajdonságokra kell figyelmet fordítanunk? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában igyekszünk segíteni. (x)

Vásárlás során szeretnénk olyan gép mellett dönteni, amely várható élettartama magasabb az átlagnál. Sokan úgy gondolják, hogy a mai kereskedelmi forgalomban megvásárolható készülékek élettartama lényegesen rövidebb a régebbi készülékekéhez képest. A megkérdezett szakeladó szerint a magyarázat elsősorban a gyors innovációban keresendő.

A felgyorsult fejlesztések miatt a 8-10 évvel ezelőtt vásárolt mosógépek kifejezetten elavultnak számítanak, így nem meglepő, hogy a felhasználók még működőképes gépeket is lecserélnek. A gyártóknak némiképp alkalmazkodniuk kellett a megváltozott felhasználói szokásokhoz, így az új gépeiket már anyaghasználat tekintetében némileg rövidebb élettartamra optimalizálták. A fejlettebb gyártástechnológia azonban javítja a mosógép esélyeit a „hosszú életre”, így alapvetően nem lehet kijelenteni, hogy a mai gépek élettartama törvényszerűen rövidebb lenne.

Kiválasztás előtt el kell döntenünk, milyen típusú gépet szeretnénk használni. Ezt elsősorban a rendelkezésre álló szabad terület nagysága határozza meg. Ha nem kell helytakarékos megoldást választanunk, észszerű megoldást kínál a hagyományos a hagyományos elöltöltős mosógép. A mai napig népszerű ez a változat, ami elsősorban a kiváló energiahatékonyságának és a nagy dobkapacitásának köszönhető. Hátránya a nagyobb helyigény, hiszen nem csak a gép alapterületével, hanem az előrefelé nyíló ajtó helyigényével is számolnunk kell.

A leginkább helytakarékos alternatívát a felültöltős gép jelenti. Esetében a kisebb alapterület felfelé nyíló ajtóval párosul, vagyis az ajtónyitás helyigényével egyáltalán nem kell számolnunk, hacsak nem egy falipolc alatt szeretnénk elhelyezni. Érdemes kihangsúlyozni, hogy az ilyen gépekre alternatív megoldásként tekintünk, hiszen a helytakarékosságért rosszabb energiahatékonyságot kapunk cserébe… Az említett két típus előnyös tulajdonságait ötvözi a keskeny elöltöltős mosógép, amely kiváló technikai adottságai miatt a hagyományos gépekhez hasonlítható, azonban keskeny kialakítása ellenére nagyobb helyigénnyel rendelkezik, mint a felültöltős változat.

Mindenképpen érdemes megfontolni, mekkora dobkapacitásra van szükségünk. Létezik általános javaslat, miszerint egyedül élők számára 3-5 kg, párok számára 6 kg dobkapacitás lehet ajánlott. Gyermekes családok számára jó megoldást kínálhatnak a 7 kg feletti kapacitással rendelkező gépek. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ezt a javaslatot felülírják a mosási szokásaink, illetve a ruháink koszolódási sebessége.

Foglalkozzunk az energiatakarékosság kérdésével is! Jó kiindulási pont lenne az energiaosztály, amit minden egyes készülék adatlapján megtalálunk, de ez évtől megváltozott a besorolásuk, eltűntek az A pluszos jelölések, így a régi és az új skála gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná vált. A mostani skála szerint az „A” jelölésű gépek a leginkább energiatakarékosak. Viszont nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az energiamegtakarítás alapját a helyesen megválasztott hőfok, illetve a dobkapacitás kihasználása jelenti. Utóbbiban segítségünkre van az úgynevezett súlyautomatika, amely képes a töltet nagyságához igazítani a felhasznált víz és mosószer mennyiségét, de ez a tulajdonság jellemzően a magasabb árú gépekre jellemző.

Figyeljünk a zajszint kérdésére is! Ha a mosógépet nyitott térben kell elhelyeznünk, a zajcsökkentő megoldásokkal szerelt változatok remek szolgálatot tesznek. Ha gondosan választunk készüléket, sok éven át nagy megelégedettséggel használhatjuk.

(Támogatott tartalom!)

Előző sztori

Ikszes meccsen bombagóllal veszített a Szeged-Csanád GA

Következő sztori

Migránscsoportokat és embercsempészeket fogtak a hétvégén