Hírzóna

121 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten

121 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten

2021. augusztus 16., hétfő
121 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten

Csongrád-Csanád, valamint jász-Nagykun Szolnok megyét is nagy területen fogják permetezni, amennyiben az időjárás lehetővé teszi - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A szakemberek a héten 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, összesen 121 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a földi védekezést. 104 településen és négy budapesti kerületben földi, Budapest harmadik kerületében és Győrött pedig légi módszerrel dolgoznak majd.

Az elmúlt időszak nagyobb esőzései miatt az ország több pontján is szükség van a lokális szúnyoggyérítésre. Nagy területen avatkoznak be Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de több településen permeteznek Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében, valamint kezelések lesznek Székesfehérváron is.

Az OKF tájékoztatása szerint nagy melegben a csípőszúnyogok aktivitása későbbre tolódik, jellemzően napnyugtakor kezdenek rajzani. A jobb hatékonyság érdekében a hőségriasztás ideje alatt nem végeznek légi permetezést, a hétfőre meghirdetett légi kezeléseket a keddi pótnapon hajtják végre. A földi permetezést napnyugta után kezdik, a hőségriasztás ezeket nem befolyásolja, de a szeles, viharos időjárás miatt előfordulhat, hogy pótnapon kell elvégezni a betervezett munkát. A pótlás a meghirdetett napot követő első, ha akkor sem optimális az időjárás, a második nap estéjén történik. Az augusztus 20-i ünnepségek miatt péntek este sehol nem lesz szúnyoggyérítés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.