Egyetem

Augusztus nyolcig küldhető be a pótfelvételi

Augusztus nyolcig küldhető be a pótfelvételi

2021. július 29., csütörtök
Augusztus nyolcig küldhető be a pótfelvételi

Egy hete közölték az általános felsőoktatási felvételi ponthatárait, de aki valamilyen oknál fogva nem jutott be az áhított szakra, augusztus 8. éjfélig tud jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.

https://szegedma.hu/2021/07/felvettek-ilyen-volt-a-pont-ott-parti

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy a pótfelvételin azok próbálhatnak bejutni az egyetemekre, akiket az általános eljárásban egyetlen képzésre sem vettek fel, vagy idén nem is jelentkeztek sehová.

A pótfelvételi eljárás során kizárólag egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni - egyazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít.

Tartsa észben a dátumokat!

A jelentkezést legkésőbb augusztus 8-án éjfélig hitelesíteni kell Ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. A jelzett időpontig minden egyéb előírt dokumentumot is fel kell tölteni a felvi.hu rendszerébe.

Érdemes az előkészületeket arra figyelemmel beütemezni, hogy a határidő munkaszüneti napra esik.

Kitért arra is, hogy az egyetemek, főiskolák a pótfelvételi hirdetményében jelzik, ha alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő. Ugyanitt közlik a vizsga időpontját is, az idő rövidsége miatt külön behívó levelet általában nem küldenek.

Ponthirdetés augusztus végén

A ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki, ekkor dől el, kit vettek fel a pótfelvételiben az általa megjelölt képzésre. A már meghirdetett képzések esetében a ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározottnál, és általánosságban sem maradhat el az alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontos jogszabályi minimumtól - ismertette Schanda Tamás.

Frissen felvett egyetemisták a július 22-i Pont Ott Partin. Fotó: Sándor Judit / SzegedMa

A 2021. évi pótfelvételiben meghirdetett szakokról szóló tájékoztatás és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a felvi.hu honlapon olvashatók. A felvételt nyert jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézményüktől kapják meg augusztus 31-ig.

Az államtitkár nyilatkozata szerint az általános eljárásban közel 102 ezren, a tavalyinál 11 százalékkal többen mérettették meg magukat. A jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre. Az első körből kimaradók számára a pótfelvételi teremt esélyt az egyetemekre való bekerülésre. A magyar fiatalok ilyen módon is egyre több helyen folytathatják tanulmányaikat állami ösztöndíjas képzéseken.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.