Közélet

Kár rejlik a pipában – mondja a költő, és felizzítja csibukját

Kár rejlik a pipában – mondja a költő, és felizzítja csibukját

2021. május 31., hétfő
Kár rejlik a pipában – mondja a költő, és felizzítja csibukját

Akár e percben is történhet: valahol, a világ távoli pontján valakinek a kezéből kiesik a cigarettaszál. Földre pottyan, elhamvad. Gazdája észre sem veszi. Mert az ő csillaga is éppen kihunyt…

E bizarr kép nem esik oly távol az elképzelt valóságtól. A nemzetközi statisztika mutatja: a dohányosok nagy seregéből minden nyolcadik percben valaki kényszerűen elbúcsúzik a földi léttől – mégpedig a dohánynemű okozta betegségben. Minden nyolcadik percben… ijesztő belegondolni. Na de tudjuk, az elhivatott dohányosra épp az jellemző, hogy sosem gondol bele. A szenvedély mindenek felett!

Így volt ezzel a költő is, a reformkor szülötte, a 48-as ifjak egyike: Vajda János. A lírája mellett arról is nevezetes, hogy Petőfi és a modern lírikusok közti kapocsként jellemzi a szakirodalom. Ja, és még egy nevezetessége: szenvedélyes pipás volt. Az Otthon című, gyerekkoráról szóló vers is erről árulkodik: És a kis kert - egy paradicsom, / Benne tölt el szép gyermekkorom, / Hol mi éretlen s tilos vala, / Lettem annak fő-fő tolvaja. // Enyhelyen a méhes amoda; / Ott készült el a gubapipa. / Haragudtak a méhek reám, / Nagy volt a füst, erős a dohány. // Gyakran elzavartak s a gyepen / Eldobatták a pipát velem…

A méhek tehát megtették, ami tőlük tellett, de a gyermek Jánoskát eltéríteni nem tudták: erős volt a vágy, s felnőve egész életére elkísérte a költőt. Igaz, a Jó egészség és a hosszú élet titka című verses eszmefuttatásában a káregyenleget is megjelöli, nevén nevezve a legrosszabbat. Messziről indít: Hogy az egészségre haszon általában / Nem igen van, sőt kár rejlik a pipában, / Orvosok vitassák, én csak annyit mondok, / Ha egy kicsit árt is, élvezetes dolog. De nem áll meg itt. A végén elvezet a nyers valóságig: ez a szenvedély nagyon sokszor tragédiába torkollik. És – így a vers utolsó sora: Ennek a gyógytárban nincsen orvossága.

Dohánymentes világnap van ma. Csak mondom…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.