Közélet

Indul a szúnyoggyérítés Szeged környékén

Indul a szúnyoggyérítés Szeged környékén

2021. április 22., csütörtök
Indul a szúnyoggyérítés Szeged környékén

Mint írják, az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik.

A katasztrófavédelem közölte, a megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik a szúnyoglárvák fejlődését, így biztosítható az időben történő beavatkozás. A hideg tavasz miatt csak néhány helyen indult meg a lárvák fejlődése, ezekben a vizekben kell elkezdeni a biológiai szúnyoggyérítést.

Kiemelték, hogy a biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját.

Felhívták a figyelmet, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén: azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni – javasolták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.