Indul a szúnyoggyérítés Szeged környékén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 22-én, csütörtökön elkezdi a központi szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem. Első lépésként Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében kerül sor szúnyoglárva-gyérítésre – közölték.

Mint írják, az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik.

A katasztrófavédelem közölte, a megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik a szúnyoglárvák fejlődését, így biztosítható az időben történő beavatkozás. A hideg tavasz miatt csak néhány helyen indult meg a lárvák fejlődése, ezekben a vizekben kell elkezdeni a biológiai szúnyoggyérítést.

Kiemelték, hogy a biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját.

Felhívták a figyelmet, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén: azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni – javasolták.

Előző sztori

26 ezer felett a halottak száma

Következő sztori

Eldőlt: idén is elmarad a Szegedi Borfesztivál

Legutóbbi hasonló cikkek