Közélet

Víruskutató: a következő napokban tetőzhet a járvány

Víruskutató: a következő napokban tetőzhet a járvány

2021. március 28., vasárnap
Víruskutató: a következő napokban tetőzhet a járvány

A víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte, hogy "jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk".

Kitért arra is, hogy a jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, és januárban elterjedt. Február óta ez a brit variáns vált a dominánssá. Beszélt arról is: más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírusnál.

Felhívta a figyelmet arra is: az immunizáltság - fertőzöttség vagy oltás révén - a betegség súlyos lefolyásától véd meg. Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust.

Rusvai Miklós szerint az egyetlen kiút a járványhelyzetből a nyájimmunitás minél előbbi elérése. A víruskutató véleménye szerint ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban "szabad nyarunk lehet".

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.