Egészség

SZÖRNYŰ: Egyre több koronavírussal fertőzött anya veszíti el magzatát

SZÖRNYŰ: Egyre több koronavírussal fertőzött anya veszíti el magzatát

2021. március 24., szerda
SZÖRNYŰ: Egyre több koronavírussal fertőzött anya veszíti el magzatát

Egészségügyi szempontból további szigorításokra lenne szükség a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, de figyelembe kell venni a gazdasági és a pszichológiai szempontokat is– mondta Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth rádió reggeli műsorában, amit az Index szemlézett.A szakember kitért arra is, hogy

egyre fiatalabb betegek esnek áldozatul a járványnak, és ennek szerinte két oka is van.

Egyrészt az idősebbek jórészt már megkapták az oltást, másrészt a nagy számok törvénye alapján egyre több a fiatal fertőzött, ezért egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre éshalnak meg.

SAJNOS ABBAN IS LÁT ÖSSZEFÜGGÉST, HOGY EGYRE TÖBB KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTT ÉDESANYA VESZÍTI EL MAGZATÁT.

Ennek nem közvetlenül a koronavírus az oka, hiszen a gyermek nem kapja el, sokkal inkább azanya szervezetébenkialakult tartós láz és nem megfelelő oxigénellátás vezet tragédiához − magyarázta a szakember az Index írása szerint.

Oltás után is el lehet kapni a vírust

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy vannak olyan esetek, amikor valaki megkapta az oltást, aztán mégis megbetegedett. Hangsúlyozta:

a védőoltás nem véd a fertőzés ellen, csak megakadályozza a súlyos betegséget és a halálozást. A védőoltás beadása után legalább három hétnek kell eltelnie, mire kialakul a megfelelő védettség.

A VAKCINA SZÁZBÓL KILENCVEN ESETBEN MEGAKADÁLYOZZA A SÚLYOS BETEGSÉGET, DE A MARADÉK TÍZ EMBER ESETÉBEN A SZERVEZET NEM REAGÁL MEGFELELŐEN A VÉDŐOLTÁSRA.

Ez lehet az oka, hogy valaki az oltás beadása után is megbetegszik− emelte ki Rusvai Miklós, aki elmondta: avakcinázottemberek között elhalálozásra nincs példa Magyarországon.

Két új vakcina

A szakember beszélt az újonnan elfogadott két vakcináról is, amelyek közül egyik sem ismeretlen a magyar lakosság számára - írja a lap. Az indiai vakcina, a Covishield az AstraZeneca vakcinája, ami semmiben nem különbözik a már ismert oltóanyagtól, csupán a gyártó ország más.AConvidecia vagy CanSinoBIO Ad5-nCoV nevű Covid–19 elleni oltóanyag gyártástechnológiája az AstraZeneca-, a Szputnyik V és a Johnson & Johnson vakcinákéhoz hasonló, ugyanúgy egyadagos, ugyanazt tudja, az adagolása is hasonló.

Aki tájékozódik, az tudja, hogy

A HARMADIK HULLÁM VESZÉLYESEBB, MAGYARORSZÁGON PEDIG AZ EGYIK LEGROSSZABB A HELYZET.

Mint mondta, az emberek közvetlen környezetében egyre több a beteg, mindenkinek van olyan ismerőse, aki átesett a betegségen vagy belehalt a betegségbe, ezért tudják, hogy a védettséget csak avakcinákkallehet elérni.

Mindegyik oltóanyaggal szemben volt bizonytalanság, de ezek megszűntek, és már nagyon kevesen vannak olyanok, akik visszautasítják a felajánlott oltóanyagot. Egyedül az AstraZenecával szemben csökkent a bizalom, de ez a vakcina sem okoz semmilyen problémát, és kivédhetők a mellékhatások− tette hozzá a víruskutató, aki

egy új gyógyszerről is beszélt, ami hasonló a favipiravirhoz. A molnupiravir egy újabb kísérleti gyógyszer, ami lassítja a vírus szaporodását, de nem gyógyítja a betegséget.

Gyógyulás csak a korai fázisban megkezdett kezelésből várható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.