Sport

Szeged rendezi a 2024-es kajak-kenu Európa-bajnokságot!

Szeged rendezi a 2024-es kajak-kenu Európa-bajnokságot!

2021. március 21., vasárnap
Szeged rendezi a 2024-es kajak-kenu Európa-bajnokságot!

"Az elmúlt években számos nagy eseményt rendezett Magyarország és Szeged, de azok mind a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyek voltak. Rendeztünk világbajnokságot 2011-ben és 2019-ben, és több világkupát is. Jövőre az ifi és U23-as világbajnokság szintén Szegeden lesz. Ezek mind az ICF eseményei, az ECA égisze alá tartozó rendezvény viszont régóta nem volt nálunk. Ezért is jött az ötlet, hogy megpályázzuk a 2024-es Európa-bajnokságot" - mondta Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) alelnöke és az ECA vezető testületének tagja az MKKSZ honlapján.

Magyarország eddig egyszer, 2002-ben rendezett felnőtt gyorsasági Eb-t. Az akkori kontinensviadalnak is Szeged adott otthont, a hazai csapat 10 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt.

Szeged mellett a lengyelországi Poznan, a bulgáriai Plovdiv és a csehországi Racice pályázott még az esemény megrendezésére. Kárai Péter elárulta, hogy az ECA technikai delegáltja - akinek a javaslatát mindig meghallgatják a döntés előtt -, Jovana Stanojevic is egyértelműen Szegedet jelölte meg ideális helyszínnek.

Azt mondta, hogy Szeged már régen rendezett európai eseményt, ellentétben a többi jelölttel. Emellett a szegedi pálya egyszerűen fantasztikus, valamint ami nagyon fontos, hogy itt a televíziós közvetítés is világszínvonalú.

Végül, mivel 2024 az olimpia éve és Magyarországon hatalmas népszerűsége van a sportágnak, miért ne használjuk ezt ki és vigyük oda az Eb-t, ahol a legnagyobb a közönség" - mondta az MKKSZ alelnöke.

Hozzátette: a következő három Európa-bajnokság mindegyike igazán különlegesnek ígérkezik.

"2022-ben, Münchenben debütál a sportág a multisport Eb-n. 2023-ban, Krakkóban az Európa Játékok keretein belül lesz a kontinensviadal. 2024-ben pedig a sportág szentélyébe, Szegedre is visszatérünk" - fogalmazott.

A pályázatban május 23-26. szerepel lebonyolítási dátumként, ez viszont még változhat.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.