Közélet

Orbán Viktor: Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon

Orbán Viktor: Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon

2021. március 26., péntek
Orbán Viktor: Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon

Április 19-én nyithatnak az iskolák és az óvodák

Orbán Viktor közölte, hogy az iskolák esetében az ott dolgozó embereket be kell oltani. Nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok - tette hozzá. A kormányfő továbbá elmondta, hogy "ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak."

A maradékot április 10-ig be lehet oltani, és így reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák.

Ekkor lehet csak nyitni

Orbán Viktor szólt arról, is, hogy amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni. Mégiscsak a 65 év felettiek hozták el idáig az országot, és nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani. Ha megkapták a vakcinát, akkor lehet újraindítani. A kormányfő elmondta, úgy tűnik, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékot beoltották.

Négyzetméteralapon lehetnek majd nyitva a boltok

Orbán Viktor szólt arról, hogy van 517 ezer vakcina a raktárakban, de azok második oltások, tehát nem lehet ezek eloltani. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindítás nem lehetséges.

Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lesz nyitás, de átállunk a négyzetméteralapú rendszerre. Egy fő 10 négyzetméteren lehetnek nyitva. Most úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek nyitva a boltok, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje.

Ennyi vakcinát adtak be eddig

A kormányfő közölte, hogy Szijjártó Péter már novemberben jelezte, hogy gond lesz a vakcinák körül. Akkor jelezte, hogy nem ideológiai és politikai kérdés. 400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk. Van 250 ezer orosz vakcina a raktárakban, de ezek feloldásra várnak. Egyébként már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy az oltás a legfőbb ellenfél a vírussal szemben. Azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. A tegnapi uniós csúcson kiderült, hogy több országban komoly nehézségek vannak, és akik nem intézkedtek korábban a keleti vakcinák ügyében, azok csak feleannyi embert tudtak beoltani. Április-májusban másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban.

Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon.

Mondta a kormányfő

Ennyi tartalék van még

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem, hogy milyen gyorsan megyünk majd lefelé. 275 ember halt meg tegnap, kórházban 11823 ember van, 1480 ember van lélegeztetőgépen - mondta a kormányfő. Emberfelletti munkát végeznek az egészségügyben - tette hozzá. 10 343 ágy van tartalékban és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek - tette hozzá. Az ingázókhoz még nem kellett hozzányúlni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.