Közélet

Nyilvánosságra hozzák a vakcinaszerződéseket

Nyilvánosságra hozzák a vakcinaszerződéseket

2021. március 11., csütörtök
Nyilvánosságra hozzák a vakcinaszerződéseket

Gulyás Gergely elmondta, hogy csak a járvány elleni védekezéssel foglalkozott a kormány. A harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak.

Csak és kizárólag a kontaktusok számának a csökkentésével lehet megakadályozni a harmadik hullám felfutását

- tette hozzá. Az oltások az egyetlen terület, ahonnan jó híreket tudnak mondani. 1,1 millió embert oltottak be, és 327 ezren a második oltást is megkapták.

Már egymillió kínai vakcina érkezett

Magyarország lakosságarányosan 0,6 százalékot olt be egy napon, míg az uniós átlag 0,2 - mondta Gulyás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a német sajtó is elismerően írt a magyar teljesítményről. Ehhez oltóanyagra és regisztrációra van szükség, 450 ezer kínai vakcina érkezett, így Kínából összesen már egymillió oltóanyagot szállítottak.

Húsvétig sor kerülhet az idősek beoltására - tette hozzá. Több százezer idős ember van, aki még nem regisztrált - mondta Gulyás. Őket is regisztrációra kérte, és külön levelet kapnak azok, akik nem regisztráltak. 

Gulyás: Gyurcsány fejezze be az oltásellenes kampányt!

Gulyás Gergely felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy fejezze be az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést.

A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés miatt egyesek nem oltják be magukat, és ezért akár meg is halhatnak.

A kormány felelőssége is nagy, de az ellenzéké is - tette hozzá. A brit mutáns a fiatalabb korosztálynál is súlyosabb tüneteket okoz, de a kórházban kezeltek 80 százaléka 60 év feletti. 3,2 millióhoz közelít a regisztrációk száma.

Nyilvánosak lesznek a kínai és orosz vakcinaszerződések

60 százalékos átoltottsági aránynál lehet nyájimmunitásról beszélni - mondta Gulyás. A vakcinabeszerzésekről azt mondta, hogy Magyarország kötött szerződést kínai és orosz vakcinákra, és ezen szerződések 24 órán belül nyilvánosak lesznek. Gulyás közölte, hogy a brüsszeli vakcinaszerződések esetében a tagállamok számára tilos nyilvánosságra hozni a szerződéseket.

Levelet ír Brüsszelnek 

Ha mindenki kér oltást, akkor négymillió adag vakcina marad, ha minden vakcina beérkezik - mondta Gulyás. Az EB illetékes tagjához fordul a miniszter, hogy az uniós szerződések nyilvánosak legyenek. Ha a nyilvánosság Kína és Oroszország számára sem sérelmes, akkor az EU számára sem kell annak lennie - tette hozzá. Gulyás elmondta, hogy először a bizottság kap információt a vakcinagyártóktól, és ezt követően tudja értesíteni az érintett tagállamokat.

Ezek a cégek is megkaphatják a 10 milliós hitelt

Az elmúlt héten hatályba lépett intézkedések a szolgáltatószektorban jelentenek nehézséget - mondta Gulyás. A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni fog, így a bértámogatás minden érintett szektorban ki lesz fizetve márciusra. Az érintett szolgáltató cégek is jogosultak a 10 millió forintos újraindítási hitelre - mondta a miniszter.

Félmilliós pluszban vagyunk

Az eddig kifizetett bértámogatások összege 50,6 milliárd forint volt, és eddig 50,8 milliárd forintot fizettek ki. Tudjuk, hogy mindenki a türelmének a végén van - mondta Gulyás. A miniszter bízik benne, hogy az oltások révén le lehet győzni a járványt. Eddig félmillióval több embert tudtunk beoltani a keletről beszerzett vakcinákkal.Minden szállítmányt előjegyeztünk, és vásárolunk belőle, ami júliusig megérkezik - tette hozzá.

(Hír TV, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.