Közélet

Kiderült, hogy melyik vércsoportúak aggódhatnak

Kiderült, hogy melyik vércsoportúak aggódhatnak

2021. március 31., szerda
Kiderült, hogy melyik vércsoportúak aggódhatnak

Az A vércsoportúak, így az AB-sek is, miután azok is hordozzák az úgynevezett A vércsoport antigéneket, érzékenyebbek a koronavírusra, illetve annak légzőszervi formájára, magyarán gyakrabban kerülnek súlyosabb tünetekkel kórházba, és sűrűbben szorulnak lélegeztetőgépre. A legújabb kutatások ugyanis azt találták, hogy a vörösvérsejtek felszínén lévő, egyébként régóta ismert A antigének a tüdő hámsejtjein is kifejeződnek, és miután ezt kissé megváltozott formában teszik,

a koronavírus képes a molekulákra rákapcsolódni, elszaporodni, károsítva ezáltal a szervet

magyarázta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató.

Eszerint a korábban már felismert ACE2 receptor mellett van egy másik tapadási lehetősége az A vércsoportú egyénekben, a tüdőhámsejtek felületén a koronavírusoknak. Következésképp a 0-s vércsoportúak kisebb százalékban vannak kitéve a súlyos betegségnek, és annak, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek.

Ennek következtében a betegség vagy kialakul, amit egyébként esetlegesen tünetmentesen vészelt volna át az illető, vagy adott esetben súlyosabb formában jelentkezhet – tette hozzá Rusvai Miklós, kiemelve, hogy olyanról nincs tudomása, hogy valakit beoltanak olyan esetben, amikor már fertőződött, és ez mondjuk halálhoz vezetne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.