Közélet

Egy éve nyilvánították világjárvánnyá a koronavírus-pandémiát

Egy éve nyilvánították világjárvánnyá a koronavírus-pandémiát

2021. március 11., csütörtök
Egy éve nyilvánították világjárvánnyá a koronavírus-pandémiát

Mivel az idősek a legveszélyeztetettebbek, az ő beoltásuk a legfontosabb. Így arra kérték a háziorvosokat, hogy a héten kiküldött listákról a legidősebbeket hívják be oltásra. Ezzel az akcióval azt szeretnék elérni, hogy a 80 év fölötti regisztráltak mind megkaphassák az oltást.​

A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten. A kórházi oltópontokon Szputnyik- és Pfizer-oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. Mától vasárnapig a kórházi oltópontokon a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót.

Megkezdték a védekezésben részt vevő stratégiai személyek oltását is, így már többek között a honvédség tagjai is megkaphatják a vakcinát.

Tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma, szerdán 606 ember ellen intézkedtek a rendőrök emiatt

– mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte: 30 090-re emelkedett a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatti eddigi rendőri intézkedések száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában különösen fontos a védelmi intézkedések – különösen a védőtávolság és a maszkviselés – betartása. Kiemelte: a március 8-án hatályba lépett szigorítások értelmében Magyarország valamennyi közterületén maszkot kell viselni.

Elmondta: szerdán 527 esetben léptek fel a rendőrök azért, mert közterületen valaki nem viselt maszkot. 164 embert figyelmeztettek, 210-en helyszíni bírságot kaptak, 153-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 32, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontok területén 47 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán.

Ma egy éve 2020 március 11-én világjárvánnyá nyilvánította a WHO a koronavírus-járványt. Azóta már a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

Müller Cecília újból megszólította az időseket. Elmondta, az eső oltások beadása óta már hosszabb idő eltelt, meggyőződhettek, hogy ténylegesen biztonságosak a vakcinák. Így arra kéri azokat, akik még nem regisztráltak tegyék meg, hogy minél előbb váljanak védetté a koronavírussal szemben.

Az idősek fiatal hozzátartozóit arra kéri, ne bizonytalanítsák el idős hozzátartozóikat, inkább segítsék őket, segítenek nekik a regisztrációban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.