Közélet

A bolygó és a fogyó életerő: jelez a Föld órája

A bolygó és a fogyó életerő: jelez a Föld órája

2021. március 27., szombat
A bolygó és a fogyó életerő: jelez a Föld órája

„A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.” Mahatma Gandhi figyelmeztetése ez. A XX. századi gondolkodó, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, a nemzet spirituális vezetője jó előre megfogalmazta azt, amire a mai kor tudósai már türelmetlenül intenek. Hogy mekkora terhelést bírt el kontinensünk a 40-es években, s mekkorát ma, 80 év és a demográfiai boom meg az ipari robbanás után – a különbség szinte kifejezhetetlen.

Pazaroljuk bolygónk életerejét. Ez a Földet óvó mozgalom egyik üzenete. És a másik: ha kicsit is, de tehetünk ellene. A magunk szerény módján: például hogy takaréklángra vesszük energiaigényes szerkentyűinket. Mindez persze csak tömegmennyiségben hat. De a tömeg már megvan!

Ausztrál környezetvédők 2007-ben indították el a Föld Órája nevű akciót. Egy év múltán a kezdeményezést a világ legnagyobb civil természetvédő szervezete, a WWF programjába emelte. Magyarország is azonnal csatlakozott. Újabb év elteltével az ügy igazi világméretű eseménnyé duzzadt. Hazánk a legaktívabbak között volt, számos település és megyeszékhely részt vállalt belőle, és egészen meglepő számú embert, másfél millió magyar követőt tudott vonzani.

Az ikonikus Föld-védő nap – március utolsó szombatja – köré tudományos rendezvények, ismereterjesztő előadások épülnek. De az igazán nagy tömegeket mozgató esemény a mai: még néhány óra, és este fél kilenckor ezen a hónapvégi szombaton is világszerte kialszanak a világvárosok pazarló fényei, egy órára kikapcsolják a középületek díszkivilágítását, e jelképes gesztussal emlékeztetve bolygónk lakóit, meg az országok és a világcégek vezetőit a környezetszennyezés és a túlfogyasztás következményeire. A száz csatlakozó ország városaiban – természetesen Szegeden is – ugyanez zajlik; az aktivisták pedig a maguk világában, a lakásaikban teremtenek „fénycsöndet” és energiakímélő hatvan percet. Sokuk az akció múltával is e lelkiismereti késztetés szellemében él.

A Föld Órája mozgalomnak ma már világszerte több mint egymilliárd követője, elhivatott támogatója van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.