Közélet

Stumpf István harc nélkül vezényelné le az egyetemek modellváltását

Stumpf István harc nélkül vezényelné le az egyetemek modellváltását

2021. február 3., szerda
Stumpf István harc nélkül vezényelné le az egyetemek modellváltását

Stumpf István szerint ma van egy olyan erős magja az egyetemi oktatásnak, ami visszahúzza a teljesítménytől az embereket. A kormánybiztos úgy gondolja, hogy több kormány is nekifutott már, hogy változtasson ezen a rendszeren.

Most ez esélyt ad annak, hogy Magyarország igazodni tudjon a megváltozó környezethez, hogy Magyarország versenyképes legyen

– tette hozzá. Stumpf István, aki továbbra is úgy gondolja, hogy nemzetstratégiai kérdésről van szó, hiszen – fogalmazott –

„ha elbukjuk ezt a meccset, akkor az ország jövője kerül veszélybe, gyerekeink jövője kerül veszélybe”.

Kiemelte, most a kormány úgy döntött, hogy az uniós pénzekből 1500 milliárd forintot az egyetemek fejlesztésére kíván fordítani, de – mutatott rá – nem szabad hagyni elfolyni a pénzt, hanem egy olyan struktúrába kell belerakni, ami ösztönzi a benne lévőket arra, hogy jobb minőséggel álljanak elő.

Stumpf István elmondta, ő nem harcot hirdet, hanem szerinte a bizalmatlanság kis köreit kell lebontani, mert azok nem engedik meg, hogy értelmesen lehessen tárgyalni.

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz jobb a felsőoktatás minősége Magyarországon, az egyetemi tanár úgy válaszolt, attól lesz jobb, hogy a benne lévők érdekeltek lesznek ebben. 

Íme a beszélgetés:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.