Egészség

Rosszabbodik a járványhelyzet hazánkban

Rosszabbodik a járványhelyzet hazánkban

2021. február 11., csütörtök
Rosszabbodik a járványhelyzet hazánkban

Müller Cecília azt mondta, miként Európa több országában, úgy Magyarországon is részben a brit koronavírus-mutáns miatt tapasztalható a korábbi kedvező adatok romlása.

Egyelőre ez az emelkedés még csak lassú, az elmúlt napon 1862-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de ha teret hódít a fertőzőképesebb brit mutáns, további növekedés várható - mondta.

Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában folyamatosan vizsgálják a mintákat, de a brazil és a dél-afrikai vírusmutánst még nem fedezték fel.

A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás - mondta a tiszti főorvos, hangsúlyozva, továbbra is nagyon fontos a védekezés és az, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzés átadásának lehetőségét.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az eddig beoltottaknál csak enyhe reakciókat tapasztaltak: bőrpírt, az oltás helyén duzzanatot, enyhe izomfájdalmat, fejfájást, nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ezek velejárói az oltásnak, annak a folyamatnak, hogy a szervezet reagál az oltóanyagra - mondta.

Jelezte: csütörtökön két gyártótól is érkezett oltóanyag-szállítmány; a Modernáéból 21 600 adag, az AstraZenaca vakcinájából pedig 45 600 adag.

Jelenleg négyféle oltóanyaggal oltanak, hiszen a Pfizer és a Moderna készítménye után elkezdődik az orosz Szputnyik- és az oxfordi AstraZeneca-védőoltások beadása is. Megjegyezte, utóbbi gyártó vakcináját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja ugyan 60 év felett is, de Magyarország - a maximális biztonságot figyelembe véve - csak 60 év alattiakat olt ezzel.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, bízik abban, hogy a folyamatosan érkező oltóanyag-szállítmányok révén növelni tudják a háziorvosok által beadható mennyiségeket is.

Müller Cecília kiemelte: a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu weboldalon több tájékoztató anyag olvasható az oltásokkal kapcsolatban, és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is minden korosztály megtalálja a választ.

Felhívta a figyelmet arra, hogy hideg időben célszerű több - eldobható - maszkot magunknál tartani, mert a kilélegzett levegő ráfagy a maszkra, az átázott maszk pedig nem véd megfelelően.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.