Egészség

Már negatív teszteket is hamisít a maffia

Már negatív teszteket is hamisít a maffia

2021. február 2., kedd
Már negatív teszteket is hamisít a maffia

A maffia mindent hamisít, amiből csak haszna lehet, a koronavírus elleni vakcináktól a negatív tesztekig széles a választék. Az Európai Unió bűnügyi koordináló szervezete szerint számos olyan eset merült fel már, amikor hamis negatív tesztigazolásokat adtak el utazóknak. Így például a francia hatóságok számolták fel azt a hamisító bandát, amelynek tagjai negatív vizsgálati eredményeket adott el az utasoknak a franciaországi Párizsban, a Charles de Gaulle repülőtéren. Az Egyesült Királyságban csalókat fogtak el, akik hamis negatív teszt-dokumentumokat adtak el darabját 100 fontért. Még 2020 decemberében a spanyol nemzeti rendőrség elfogott egy csalót, aki hamis negatív teszt eredményeket adott el 40 euróért.

AzEuropolszerint egy ír szervezett bűnözői banda áll a negatív koronavírustesztek mögött. Információik szerint a Rathkeale Rovers Mobile Organized Crime Group nevű szervezet mobilalkalmazását használják, amely lehetővé teszi a szervezett bűnözői csoport tagjai számára, hogy manuálisan meghamisítsák a teszt eredményeit. Tekintettel a rendelkezésre álló széles körű technológiai eszközökre, kiváló minőségű nyomtatók és különböző szoftverek formájában, a csalók kiváló minőségű hamisított, vagy hamis dokumentumokat képesek előállítani .

Maffiabiznisz a hamisítás

Az Europol korábbi figyelemfelhívó összefoglalójában már foglalkozott a maffia hamisító szakágával.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy magát a koronavírus elleni vakcinákat is elkezdte hamisítani a maffia.

Megállapították, hogy a dokumentumok hamisítását és a hamisításokkal való kereskedelmet néha önmagukban, haszonszerzés céljából folytatják. De ezek a bűncselekmények gyakran jelentenek más célokat, például a terrorizmust, a migránsok csempészését és az emberkereskedelmet.

A géppel olvasható útlevelek, az arcfelismerő szoftverek és az írisz szkennelés korában magas szintű készségre lehet szükség a maffiában a dokumentumok meggyőző hamisításához. Az előnyök miatt ez a bűncselekmény különös vonzerőt jelent azoknak a bűnözőknek, akik profitálni akarnak a bűncselekmények más területein. Az érintett szervezett bűnözői hálózatok felszámolása így számos más bűncselekmény végrehajtását megakadályozhatja.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.