Krimi

Írországban lapuló csaló ellen emeltek vádat Szegeden

Írországban lapuló csaló ellen emeltek vádat Szegeden

2021. február 15., hétfő
Írországban lapuló csaló ellen emeltek vádat Szegeden

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2016 tavaszán interneten és telefonon ajánlott fel befektetési lehetőséget egy makói sértettnek. A valótlan tartalmú ajánlat szerint 6400 euró ellenében a sértett részesedést vásárolhat egy ír cégben, amellyel havonta 100 euró összegű osztalékhoz is juthat.

Az ajánlatnak megfelelően a sértett 2016 májusában átutalta a gyanúsított által megadott bankszámlaszámra az akkor mintegy 2 millió forint értékű eurót, amelyért cserébe valótlan tartalmú angol nyelvű szerződéseket és bizonyítványokat kapott postai úton. A valótlan tartalmú okiratok azt a látszatot keltették, mely szerint a sértett részesedést szerzett a külföldi cégben. Az ígéretekkel ellentétben azonban az osztalék teljesítése elmaradt és részesedést sem szerzett a cégben, mindezekre a gyanúsítottnak nem is volt szándéka.

A nagyobb kárt okozó csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárásban a gyanúsított ismeretlen helyre távozott. A jogsegélykérelmek, valamint a kiadott európai és nemzetközi elfogatóparancsok alapján megállapították, hogy a férfi Írországban él, ahol őt elfogták, majd a magyar hatóságoknak átadták.

A többszörösen büntetett előéletű férfival szemben a főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye okán indítványozta a letartóztatás egy hónapra történő elrendelését.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a telekommunikációs eszközzel megtartott ülésén elrendelte a férfi letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően.

A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentett be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.