Gazdaság

Konzultáció jön a NYITÁSRÓL és lesz 10 milliós hitel is - jelentette be Orbán Viktor

Konzultáció jön a NYITÁSRÓL és lesz 10 milliós hitel is - jelentette be Orbán Viktor

2021. február 4., csütörtök
Konzultáció jön a NYITÁSRÓL és lesz 10 milliós hitel is - jelentette be Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv 2020 márciusától idén januárig tartott, ez volt a védekezés. Most jön a gazdaság újraindítási akcióterv három részletben, sportnyelven ez lesz a támadás.

A válság, a járvány előtt jó helyzetben volt a magyar gazdaság, azonban beütött a járvány, így nem folytatódhatott a sikersorozat, hanem megkezdődött a kényszerű védekezés. Egy erős gazdaság nézett szembe a válsággal, de nagy gyomrost kapott, ami érthető módon lelassulást okozott. A magyar gazdaság tekintélyes része azonban végig működött a válság alatt, egy része azonban kényszerűen leállt.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében hitelmoratóriumot vezettek be, ez egymillió emberen segített, bértámogatást nyújtottak, esetenként elengedték a szociális hozzájárulási adót, megfelezték az iparűzési adót.

Orbán Viktor elmondta, hogy nehéz megvonni a gazdasági akcióterv mérlegét miniszterelnökként, de megpróbálta ezt objektív szempontok szerint megtenni. A legbiztatóbbnak azt találta, hogy 2020 decemberében ugyanannyi munkahely volt, mint egy évvel korábban: 4,5 millió honfitársunk dolgozik. Sikerült megőrizni a pozíciót a munkanélküliség elleni versenyben: nálunk van a harmadik legalacsonyabb munkanélküliség az unióban, csak a csehek és a németek vannak előttünk.

Sikerült elhárítani azt a nagy kísértést, hogy visszatérjünk a segélyalapú gazdasághoz. Munkából jobban lehet megélni, mint segélyből, ezért Magyarország kitartott a munkaalapú gazdaság mellett – fogalmazott a miniszterelnök.

A következő időszak gazdasági sikere az úraindítástól függ. A helyzetet könnyíti, hogy növekedett a lakossági megtakarítás, sőt a hitelállomány is, ahogy ez fellendülések idején szokott történni. A kérdés természetesen az, hogy mikor lehet enyhíteni a korlátozásokat, nyitni a gazdaság lezárt részeit, mikor indul újra az élet. A kormány úgy tervezi, hogy február közepén konzultációt indít a nyitás lépéseiről, mégpedig online formában a rendelkezésre álló rövid idő alatt. A nyitást alapvetően az oltás teszi lehetővé, kérdés, hogy milyen ütemben sikerül az átoltottságot megvalósítani.

A gazdaság újraindítási terv első szakasza januárban indult, az egyik cél, hogy évi 40 ezer lakás épüljön, ebből idén 20 ezerre van kilátás. Bevezetik a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességét, ami része annak a programnak, hogy születésétől 25 éves koráig mindenki megfelelő támogatást kapjon, akkor viszont álljon készen az önfenntartásra, illetve a családalapításra.

A kormány döntött egy új hitelfajta bevezetéséről, ennek az a lényege, hogy a kis- és középvállalkozások 10 éves kamatmentes 10 millió forintos hitelt kapnak, amelyet csak 3 év után kell törleszteni.

Április elsején indul a második szakasz, ezen belül 1500 milliárdos felsőoktatási fejlesztési terv indul, a felsőoktatás átalakul, és sokkal hatékonyabbá válhat.

A júliusban induló harmadik szakasz a nagy beruházások időszaka lesz, ezen belül elsődleges a zöld energia, a zöld gazdaság, a digitalizáció. Ugyancsak tervben van egy hosszútávú agrárfejlesztési program is, ennek részleteit később ismertetik.

Van egy jelentős változás világszerte: nem csak újraindulnak a bezárt gyárak, hanem sok esetben új helyszínt keresnek a vállalkozások. Ezekért verseny folyik, amelybe Magyarország benevez: ez egy jó lehetőség a gazdaságfejlesztésre, a gazdaság és egyben a gazdasági hatékonyság növekedésének előmozdítására, a munkahelyek számának növelésére. Ami az autóipart illeti: meg akarjuk őrizni a jelentős részesedést, de ezen belül cél az elektromos autók gyártására való átállás. Exportorientált ország vagyunk, a magyar export a 34. legnagyobb a világon, és ez a továbbiakban is igen fontos része marad a gazdaságnak, enélkül nem lehetne a jólétet növelni.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.