Közélet

Ezek a változások lépnek életbe a járvánnyal kapcsolatban

Ezek a változások lépnek életbe a járvánnyal kapcsolatban

2021. január 30., szombat
Ezek a változások lépnek életbe a járvánnyal kapcsolatban

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában – többek között – arról beszélt, hogyjövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás, most azokat hívják be, akik korábban regisztráltak.

Tehát aki szeretné az oltást, az regisztráljon – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: eddig ezt nagyjából kétmillióan már megtették. Magától értetődően először az idős embereket fogják beoltani.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője, az Operatív Törzs csütörtöki, szokásos sajtótájékoztatóján az oltás menetrendjével kapcsolatban kijelentette: az oltási munkacsoport rendszeresen ülésezik, felügyelik a vakcinák országba érkezését, és azok beadatását. Minden megyében létrejöttek oltási munkacsoportok, hogy zökkenőmentesen történjen a vakcinák beadása. Hozzáfűzte: ő valamennyi munkacsoportot személyesen is fel fogja keresni.

Magyarországon eddig 98 283 fő kapott oltást, közülük 49 606 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek jövő héten, őket a háziorvos fogja keresni.

György István bejelentése nyomán a Magyar Nemzet foglalta össze a jövő héten kezdődő oltási menetrend protokollját:

  1. Az oltási folyamatban számítanak a háziorvosok közreműködésére.
  2. A háziorvosok a feladattal kapcsolatban kapnak egy információs levelet, amely a praxisukba tartozó idős emberek listáját is tartalmazza, az életkoruk és a regisztrációjuk időpontjának sorrendjében. Ez alapján – a regisztráció során megadott elérhetőségeken – meg kell keresniük a legidősebbeket időpont-egyeztetés céljából.
  3. 1800 háziorvosi praxis fog kapni egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, amely tíz adag oltóanyagot tartalmaz. A háziorvosoknak a lista sorrendje alapján, de az olthatóság figyelembevételével ki kell választaniuk tíz páciensüket, akik felvehetik a szérumot, amit vagy a háziorvosi rendelőben, vagy saját otthonukban kaphatnak meg.
  4. 5004 praxisnak az lesz a feladata, hogy – ugyancsak a lista sorrendje szerint – találjanak hat olyan személyt, akiket az egyeztetést követően a betegszállítók a megyei oltópontra fognak szállítani, ahol megkapják a Pfizer-vakcinát.

Az oltási munkacsoport vezetője azt mondta: így összesen több mint 30 ezer idős ember oltása fog megtörténni a jövő hét végéig.

György István szerint az ehhez szükséges oltóanyagokat a most vasárnap érkező Moderna-, valamint a jövő hét elején érkező Pfizer-vakcinaszállítmányok biztosítják. - Tudjuk, hogy az egy nagyon nagy feladat, ezért azt kérjük a háziorvosoktól, hogy vegyenek benne részt, és áldozatos munkájukkal segítsék az oltási folyamatot, ehhez a doktorok minden segítséget megkapnak - mondtaGyörgy István.

Gulyás GergelyMiniszterelnökséget vezető miniszterelmondta, hogya járvány újbóli felélénkülésének megelőzése céljából a február 1-ig érvényben lévő kijárási korlátozásokat meghosszabbítják március 1-ig.

Hozzátette, hogy február végén ismét megvizsgálják a járványügyi helyzetet, és annak függvényében döntenek a március elseje utáni lépésekről. Külön beszélt arról is, hogy azokat az éttermeket, szórakozóhelyeket, amelyek esetleg megszegik a zárvatartási korlátozásokat, a jelentős bírság mellett hat hónapra bezárhatják.

Péntek reggel a már említett interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy amíg nincs elég vakcina, addig alkalmazkodnunk kell a vírushoz, következésképpen meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat.

A kormányfő külön hangsúlyozta: az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat. Hozzátette ugyanakkor: az érintettek meg fogják kapni a támogatásokat.

A miniszterelnök és a kancelláriaminiszter bejelentéseivel összhangbanjelent meg péntek esteaz újabb kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ennek alapján az alábbi változások lesznek: a november 10-én kihirdetett, időközben február 8-ig meghosszabbított veszélyhelyzet megszűnik, akkor - tehát február 8-tól - új veszélyhelyzeti rendelet lép érvénybe.

Ezek a rendelkezések szigorúbbak, mint a régiek, hiszen február 8. előttig csak 100 ezertől 1 millióig terjedő bírság kiszabására van lehetőség, ennek az alsó határa akkortól azonban 150 ezer lesz, az ideiglenes bezáratás pedig egy naptól maximum egy évig tartott, az alsó határ, tehát az egy nap most 6 hónapra módosul, a felső határ nem változik.

Szintén új elem, hogy a vendéglátóegység vezetője vagy az adott cég tulajdonosa, miután megbüntetik, más cég tagjaként nem gyakorolhatja tovább az addigi munkáját.

A kormányrendelet alapján a bértámogatás meghosszabbodik, ez automatikusan történik, az érintetteknek tehát nem kell külön kérniük.

A határzár is tovább marad, a többi rendelkezéshez hasonlóan március 1-ig marad érvényben.

(Forrás: Origo, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.