A digitális oktatás folytatását javasolja az Operatív Törzs

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tervek szerint már jövő héten megérkezhet hazánkba a Moderna vakcinája, amelyből Magyarország közel egymillió ötszázezer adagot fog kapni – tájékoztatott Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

A téli szünet alatt megtörtént a kellő tisztítás az iskolákban, illetve a dolgozókat is tesztelték. A tesztek eredményei szerint az árfertőződöttség csupán egy százalék volt – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára.

Hozzátette, azt tapasztalták, hogy a pedagógusok körében csökkent az érdeklődés az ingyenes tesztelés iránt.

A hét elején szinte minden intézményben rendben megkezdődött az oktatás – emelte ki.

A járványügyi adatokat elemezve az operatív törzs azt tanácsolat a kormánynak, hogy a középiskolák január 11. után is a digitális tanrendben működjenek.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a tanárok és diákok nincsenek kizárva az intézményekből, ha a félévzárás miatt szükséges, akkor bemehetnek az intézményekbe, hogy személyes találkozás keretében tudják azt megoldani.

A külföldről hazatérő kollégisták számára megszervezték az ingyenes tesztelési lehetőséget

– húzta alá a köznevelésért felelős államtitkár, aki tájékoztatása végén a diákoknak és tanáraiknak kitartást és eredményes félévzárást kívánt.

Már a városi kórházakban is zajlik a vakcina beadatása az egészségügyi dolgozóknak. Most már az egészségügyi dolgozók teljes vertikumára kiterjed az oltási lehetőség – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy telefonon nehéz elérni az oltóközpontokat, mert a sok jelentkező miatt folyamatosan égnek a vonalak. Éppen ezért

már e-mailen keresztül is be lehet jelentkezni.

Csütörtökön megkezdődött négy nagy létszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti intézményben, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna vakcináját. Ebből az unió számára 80 millió vakcinát kötöttek le. Magyarország közel egymillió ötszázezer vakcinát fog kapni.

A tervek szerint már jövő héten megérkezhet a Moderna vakcinája Magyarországra

– közölte a tiszti főorvos.

A tömeges oltás szakaszában minden háziorvosi rendelőre számítanak, mint oltópontra. A rendelők alkalmasak az oltás beadására, rendelkeznek minden szükséges orvostechnikai eszközzel – válaszolt Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Egy ampullában 5 főnek elegendő oltóanyag található. Ezért is nagyon fontos, hogy az oltakozni vágyók előzetesen regisztráljanak,

hogy az oltópontok meg tudják szervezni azt, hogy a felbontott ampullákat felhasználják, és egyetlen adag se menjen kárba.

Mivel a járvány továbbra is zajlik, így továbbra is kiemelten fontos, hogy viseljük a maszkot, még a köztereken is. Kérdésre válaszolva elmondta, a magyar fejlesztésű vakcina az elölt koronavírust tartalmazza. Hozzátette, jelenleg elegendő vírust tudtak kitenyészteni. Jelenleg ezeknek az inaktiválása zajlik. Kiemelte, mivel teljesen életképtelenné teszik a vírust, így az nem fog semmilyen tünetet okozni.

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb intézkedéseiről tájékoztatott:

  • 207 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot,
  • szerdán egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket,
  • 335 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt,
  • 3062 hatósági házi karantént rendeltek el és 10300 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

(M1, hirado.hu)

Előző sztori

Új szakaszába lép az oltási program

Következő sztori

A koronavírus enyhe lefolyású a kisgyermekek körében