Egészség

A digitális oktatás folytatását javasolja az Operatív Törzs

A digitális oktatás folytatását javasolja az Operatív Törzs

2021. január 7., csütörtök
A digitális oktatás folytatását javasolja az Operatív Törzs

A téli szünet alatt megtörtént a kellő tisztítás az iskolákban, illetve a dolgozókat is tesztelték. A tesztek eredményei szerint az árfertőződöttség csupán egy százalék volt – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára.

Hozzátette, azt tapasztalták, hogy a pedagógusok körében csökkent az érdeklődés az ingyenes tesztelés iránt.

A hét elején szinte minden intézményben rendben megkezdődött az oktatás – emelte ki.

A járványügyi adatokat elemezve az operatív törzs azt tanácsolat a kormánynak, hogy a középiskolák január 11. után is a digitális tanrendben működjenek.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a tanárok és diákok nincsenek kizárva az intézményekből, ha a félévzárás miatt szükséges, akkor bemehetnek az intézményekbe, hogy személyes találkozás keretében tudják azt megoldani.

A külföldről hazatérő kollégisták számára megszervezték az ingyenes tesztelési lehetőséget

– húzta alá a köznevelésért felelős államtitkár, aki tájékoztatása végén a diákoknak és tanáraiknak kitartást és eredményes félévzárást kívánt.

Már a városi kórházakban is zajlik a vakcina beadatása az egészségügyi dolgozóknak. Most már az egészségügyi dolgozók teljes vertikumára kiterjed az oltási lehetőség – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy telefonon nehéz elérni az oltóközpontokat, mert a sok jelentkező miatt folyamatosan égnek a vonalak. Éppen ezért

már e-mailen keresztül is be lehet jelentkezni.

Csütörtökön megkezdődött négy nagy létszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti intézményben, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna vakcináját.Ebből az unió számára 80 millió vakcinát kötöttek le. Magyarország közel egymillió ötszázezer vakcinát fog kapni.

A tervek szerint már jövő héten megérkezhet a Moderna vakcinája Magyarországra

– közölte a tiszti főorvos.

A tömeges oltás szakaszában minden háziorvosi rendelőre számítanak, mint oltópontra. A rendelők alkalmasak az oltás beadására, rendelkeznek minden szükséges orvostechnikai eszközzel – válaszolt Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Egy ampullában 5 főnek elegendő oltóanyag található. Ezért is nagyon fontos, hogy az oltakozni vágyók előzetesen regisztráljanak,

hogy az oltópontok meg tudják szervezni azt, hogy a felbontott ampullákat felhasználják, és egyetlen adag se menjen kárba.

Mivel a járvány továbbra is zajlik, így továbbra is kiemelten fontos, hogy viseljük a maszkot, még a köztereken is. Kérdésre válaszolva elmondta, a magyar fejlesztésűvakcina az elölt koronavírust tartalmazza. Hozzátette, jelenleg elegendő vírust tudtak kitenyészteni. Jelenleg ezeknek az inaktiválása zajlik. Kiemelte, mivel teljesen életképtelenné teszik a vírust, így az nem fog semmilyen tünetet okozni.

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb intézkedéseiről tájékoztatott:

  • 207 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot,
  • szerdán egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket,
  • 335 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt,
  • 3062 hatósági házi karantént rendeltek el és 10300 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

(M1, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.