Gazdaság

74 millióért kelt el egy panellakás - érdekességek a tavalyi ingatlanpiacról

74 millióért kelt el egy panellakás - érdekességek a tavalyi ingatlanpiacról

2021. január 2., szombat
74 millióért kelt el egy panellakás - érdekességek a tavalyi ingatlanpiacról

Rendhagyó év volt a 2020-as, a koronavírus-járvány teljesen átalakította a mindennapokat, a gazdaság különböző területeit, így a lakáspiacot is. Azingatlan.comlegújabb rendhagyó összefoglalójában a legérdekesebb tavalyi eseményeket gyűjtötte csokorba.

Rekord az albérleteknél
Tavaly összesen több mint 540 ezer hirdetést adtak fel a magánszemélyek és ingatlanközvetítők az ingatlan.com-on. Az eladó lakások piacán 430 ezer új hirdetés jelent meg, ami a koronavírusnak köszönhetően nem számít rekordnak, az albérletpiacviszont csúcsot ért el. A külföldi turisták elmaradása miatt rengeteg korábban rövid távra kiadott lakásba kerestek bérlőt a tulajdonosok. Ennek eredményeként tavaly több mint 115 ezer friss ajánlat jelent meg a hirdetési portálon, ami soha nem látott rekordot jelent azingatlan.comtöbb mintkét évtizedes történetében.

Eladások, expressz üzemmódban
A megtorpanó piacon a korábbinál hosszabb időbe telt egy lakás vagy ház értékesítéséhez, a leggyorsabb eladások mégis egy napon belül megtörténtek. A fővárosban egy XXIII. kerületi 200 négyzetméteres, felújítandó családi házat hirdetett meg tulajdonosa az ingatlan.com-on tavaly májusban 38,9 millió forintért, és kevesebb mint egy nap alatt értékesítette az ingatlant. A fővároson kívüli kínálatból egy hajdúböszörményi családi házat adtak el a leggyorsabban. A 110 négyzetméteres, 3 szobás házért 37 millió forintot szeretett volna kapni a gazdája. Ez olyan kedvező ár volt, hogy az egyik júniusi délután feladott hirdetésre másnap 30 percenként jöttek a vevőjelöltek, egyikük pedig meg is vásárolta.

Panel, négyzetméterenként majdnem 1 millióért
Az ország legdrágább ingatlana egy Andrássy úti palota, a 2000 négyzetméteres luxusfelszereltségű lakótér, egy több mint 1000 négyzetméteres telken található. A tulajdonost képviselő ingatlanközvetítő közel 6 milliárd forintért hirdette meg tavaly és egyelőre még nem kelt el.

Meglepő lehet, de a legdrágább panellakást nem a fővárosban adták el, hanem a Balaton partján. Egy, a siófoki Aranyparton lévő, felújított vízparti panelépület harmadik emeletén lévő 79 négyzetméteres lakást az egyik siófoki ingatlaniroda hirdette meg, a vevő pedig 74 millió forintot, azaz négyzetméterenként majdnem 1 millió forintot adott érte. Apanelpiaconextrém magas árat magyarázza, hogy a lakásnak van egy 40 négyzetméteres terasza, a háznak pedig közvetlen kijárata van a strandra.

Házat és lakást pár 100 ezerért
A legolcsóbb ingatlanok ligájában a házak között a csúcstartó egy, a Borsod megyei Négyes településen található romos vályogház. A Tiszától 8 kilométeres távolságra lévő, 60 négyzetméteres, másfél szobás ingatlanért és a hozzá tartozó 600 négyzetméteres telket 300 ezer forintos áron dobta piacra a tulajdonosa.Ennek a dupláját, azaz 600 ezer forintot kért a hirdető 2020 legolcsóbb lakásáért, amely Salgótarjánban található, és még mindig eladó. A 48 négyzetméteres, 1+2 félszobás, teljesen üres ingatlanból még a fűtőtestek is hiányoznak, így a következő tulajdonosa kedve szerint újíthatja fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.