Egészség

Új gyógymódot alkalmaznak hazánkban a koronavírus ellen

Új gyógymódot alkalmaznak hazánkban a koronavírus ellen

2020. december 23., szerda
Új gyógymódot alkalmaznak hazánkban a koronavírus ellen

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - Európában első országként, december 12-én - engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását az enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kilogrammnál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a Covid-19 betegség súlyos stádiumába kerüljenek.

A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is - írták.

A bamlanivimab-infúzió beadása kijelölt kórházi centrumokban fog megtörténni, a terápiát az állam ingyenesen biztosítja. A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 milligrammos intravénás infúzió, amelyet a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, a tünetek jelentkezése után tíz napon belül kell beadni.

Közölték: az antitest-terápiához a magyar betegek már január második felében hozzájuthatnak; az első negyedévben több ezer ampulla érkezik Magyarországra. A bamlanivimab az első monoklonálisantitest-terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.