Egészség

Úgy tűnik, hogy elértük a járványplatót - véli Müller Cecília

Úgy tűnik, hogy elértük a járványplatót - véli Müller Cecília

2020. december 8., kedd
Úgy tűnik, hogy elértük a járványplatót - véli Müller Cecília

Müller Cecília hozzáfűzte, jelenleg csak igényfelmérés folyik, a tömeges oltásra a következő év első negyedévében számíthatunk. Azt kérte, hogy a jelentkezők pontosan töltsék ki az adatokat, mert csak így történhet meg a kapcsolattartás.

– Az oltások beadása nem a jelentkezés sorrendjében, hanem az oltási terv szerint történik. A regisztráció nem jár kötelezettséggel, aki jelentkezett, az később még elállhat a szándékától, a vakcina típusa pedig nem lesz megválasztható – húzta alá a szakember.

Elmondta azt is, hogy az oltás részleteiről folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot.

Müller Cecília kiemelte, hogy a védőoltások beadása akkor indulhat majd el, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina. Hozzátette, hogy ilyen még nincs, de a kormány világszerte tárgyalásokat folytat, és már 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál. – Hamarosan az egyik kínai oltóanyag dokumentációja is hazánkba érkezik, és

jelenleg nem lehet megmondani, hogy melyik külföldi vakcinával kezdődik majd meg az oltás – mondta a szakember, hangsúlyozva, hogy kizárólag a magyar hatóság által biztonságosnak és hatékonynak ítélt szert fogják használni.

Kitért arra is, hogy Magyarországon nagy bizalom van a védőoltásokkal szemben, a gyermekkori kötelező védőoltások miatt hazánk példaértékű, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is elismert védettséget tudhat magáénak. – Nálunk 12-féle védőoltás létezik, azokban az országokban, ahol nem ilyen kiterjedt a vakcináció, ott több más járvánnyal is meg kell küzdeni párhuzamosan – tette hozzá.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve elmondta, hogy 2219 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így 6120-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966, 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. –Ez tartósan magasnak számít, ami intő jelnek számít, de

úgy tűnik, hogy elértük a járvány platóját. Ezt viszont csak úgy őrizhetjük meg, ha nem enyhítünk és mindenki betartja az érvényben lévő korlátozásokat – jelezte a tiszti főorvos.

Müller Cecília beszámolt róla, hogy a 49. héten 37 031 fővel nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, akik 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi. Közölte továbbá, hogy továbbra is a 40-49 éves korosztályban van a legtöbb fertőzött (23 százalék), míg az összes fertőzött 16,7 százaléka tartozik a 65 év felettiek csoportjába. A legtöbb új fertőzött Budapesten (15 százalék), illetve Pest és Hajdú-Bihar megyében él, a legkevesebb új esetet pedig Nógrád megyében detektálták. Tudatta azt is, hogy

az előző héthez képest Somogy és Tolna megyében 10-10 százalékkal több az új fertőzött, Borsodban, Bács-Kiskun és Békés megyében azonban 30 százalékkal mérséklődött az újonnan regisztráltak száma.

Kiss Róbert tájékoztatójában hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében további egy hónapig, január 11-ig fennmaradnak a szigorú védelmi intézkedések, ugyanakkor a szentestére vonatkozó szabályról december 21-én várható döntés. A rendőr alezredes elmondta, tegnap 208 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a vendéglátóhelyeken, üzletekben tartott ellenőrzések során pedig egy üzlet bezárásáról született döntés.

Utóbbi egy debreceni italdiszkont volt, ahol a tilalom ellenére fogyasztottak. Eddig összesen 90 üzlet bezárását kezdeményezte a hatóság. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerint

a kijárási tilalom megszegése miatt tegnap 308 személy ellen intézkedtek a rendőrök, a korlátozó intézkedés életbe lépése óta összesen 10 838 intézkedésre került sor.

A hatóságok összesen 6 208 hatósági házi karantén rendeltek el az elmúlt 24 órában, így az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma összesen 45 542.

Újságírói kérdésre Müller Cecília azt felelte, hogy a tudósok véleménye szerint

a koronavírusból kigyógyult betegek hat hónapig védettek, de egyes tanulmányok már csak néhány hónapot jeleznek.

Elmondta azt is, hogy a kontaktszemélyként karanténban lévő gyermek tíz napig nem hagyhatja el az otthonát, ebben az időszakban fogorvosi kezelésre sem mehet, csak akkor, ha sürgősségi beavatkozásra van szüksége. Kitért arra is, hogy a koronavíruson átesetteknek a betegséget követően kellő alapossággal ki kell takarítaniuk a lakásukat. Minden felületet szükséges fertőtleníteni, lehetőleg klórtartalmú szerekkel. A lakástextileket is célszerű kimosni.

A tiszti főorvos közölte: mind a PCR-, mind a gyorstesztek egy pillanatnyi állapotot értékelnek, ezért nem kizárt, hogy egy negatív eredményű teszt tulajdonosa is fertőzött lehet. Ha valaki, akit a szűrés során nem találtak pozitívnak és mégis tüneteket észlel magán, az értesítse a háziorvosát, aki ismételt tesztvizsgálatot fog kérni számára.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.