Közélet

Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat!

Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat!

2020. december 21., hétfő
Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat!

Kiss Róbert elmondta: a kormány döntése értelmében a magánrendezvények, családi rendezvények 10 fős korlátját továbbra is úgy kell érteni, hogy abba nem számítanak bele a 14 év alatti gyermekek.

A kormány arról is döntött, hogy hétfő éjféltől, azaz december 22-én 0 órától megtiltja az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmú repülőgépek leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is. A teherforgalom zavartalanul zajlik - tette hozzá.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy a hétvégén a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 770 ember ellen intézkedtek, közülük 700-zal szemben azért, mert a tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet.

Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban a szabálytalan maszkviselés miatt nyolc esetben, az üzletekben és a bevásárlóközpontokban pedig 62 emberrel szemben intézkedtek, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 14 888 intézkedés történt a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy egy üzletet zárattak be hét napra: december 18-án egy tiszadobi gazdaboltban - többszöri ellenőrzés során - a tulajdonos egyik alkalommal sem viselte a maszkot. A jogszabály hatálybalépése óta 101 létesítményt, üzletet, szolgáltatóegységet zártak már be a rendőrök ideiglenesen.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 627 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 168 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 459-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert közölte: a hétvégén 1400 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt, közülük 1322-en ténylegesen megszegték a kijárási korlátozást, 78-an pedig nem tartották be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt. A november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás és a november 11-étől érvénybe lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta 15 436 esetben intézkedtek.

A hétvégén a Magyarország területén átutazás szabályainak megsértése miatt 471-szer intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 8270 alkalommal intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértőivel szemben.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a hétvégén 13 081 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 32 486-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 3951-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 49 015 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél a hétvégén.

A járvánnyal összefüggésben március óta 505 büntetőeljárás indult, eddig 99 gyanúsítottat hallgattak ki.

MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.