PROMO

Száz érv a nemzeti összetartozás mellett

Száz érv a nemzeti összetartozás mellett

2020. december 7., hétfő
Száz érv a nemzeti összetartozás mellett

A Trianon Múzeum úgy vonult be a köztudatba, mint a magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb, legfontosabb és leghatásosabb intézménye, egy olyan hely, amit egyszer az életben minden magyarnak látnia kell.

Várpalotán, a Zichy család által, a XVIII. század húszas éveiben épített, majd a XIX. század második felében, Ybl Miklós tervei alapján rekonstruált, barokk stílusú kastélyban, 2002-ben talált otthonra a múzeum. Gyönyörű épülete másodszorra is újjászületik, jelenleg teljes felújítás alatt áll, ezért kiállításai, gyűjteményei átmenetileg nem látogathatók ugyan, de az intézményt működtető alapítvány, a Nemzeti Összetartozás évében is életben tartotta küldetését, szellemiségéhez illő centenáriumi rendezvényeket szervezett, és összművészeti pályázatokat hirdetett.

A centenáriumi rendezvények sorának kiemelkedő eseménye volt Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban rendezett MásodikEzerév összművészeti fesztivál, amely azzal a céllal jött létre, hogy méltó módon megemlékezzen a száz évvel ezelőtti történelmi fordulatra, és tisztelegjen a magyar szülőföld, a magyar nyelv, a magyar kultúra megtartói, a kárpát-medencei magyar jövő építői előtt.

A fesztivál közel ötven programja neves előadóművészeket, zenekarokat, pódiumműsorokat, népi mestereket, hadtörténeti hagyományőrzőket, Kárpát-medencei művészfotókat, könyveket és borokat vonultatott fel, valamint egy újonnan felépített körpavilonban megnyitotta a Trianon Múzeum, ma is látogatható, időszaki kiállítását. A fesztivál a járványügyi korlátozások, határzárak közepette is megvalósította a nemzeti összetartozás élményét, hiszen vele egyidőben szervezett, hasonló rendezvényen, Székelyudvarhelyen, Beregszászon, Révkomáromban, Lendván és Zentán is összegyűltek a magyarok, az  öt helyszínen zajló eseményeket pedig a Nagy-Magyarország Parkban felállított hatalmas ledfalon követhette a közönség, így létrejött a valóságost megközelítő, virtuális Kárpát-medencei együttlét.

A Trianon Múzeum Alapítvány Száz év / száz érv címmel eredeti emlékezetpolitikai projektek és produktumok létrehozására kiírt összművészeti pályázataival a Kárpát-medencei kulturális élet egészét megmozgatta. A legkülönbözőbb művészeti ágak alkotói kőben, fában, szóban, képben, filmben, kézművekben fogalmazhatták meg az elmúlt száz év tapasztalatait, és száznál is több érvet sorakoztathattak fel a nemzeti összetartozás eszméje mellett. A pályázatok kiértékelésének időszakában látható, hogy a felhívás nyomán kiemelkedő teljesítmények, időtálló értékek születtek. Ezek közül a teljesség igénye nélkül kiemelésre érdemes a legfontosabb történelmi könyvek újrakiadása, a Kárpát-medencei magyar jelenlétet képekbe fogalmazó mintegy 2600 művészfotó, a „fából faragott Magyarországot” bemutató alkotások, a kor zenéjét feldolgozó zenei album, a száz év tanulságait megrajzoló videófilm…

Dr. Szabó Pál Csaba, az Alapítvány elnöke szerint, „a Trianon-jelenséget már nem elemezni, mérlegelni kell, hanem ki kell nőni! Olyan erőt, olyan nagyságot, olyan összerendezettséget kell felmutatni, amely megalapozhatja a magyarság második ezerévének Kárpát-medencei feladatait. És ha jól tesszük a dolgunkat a kultúrában, a művészetben, a gazdaságban, a civil életben, Trianon sebei egyszer csak eltűnnek.” A Trianon Múzeum Alapítvány centenáriumi programjai, pályázatai ebben a szellemiségben szerveződtek.

(Támogatott tartalom!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.