Egészség

Szállást, étkezést és pénzt is kapnak az önkéntes hallgatók

Szállást, étkezést és pénzt is kapnak az önkéntes hallgatók

2020. december 17., csütörtök
Szállást, étkezést és pénzt is kapnak az önkéntes hallgatók

Mint a lapban olvasható, a koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban segédkező fiatalokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételek mentén teljesíthetik a szemesztert. Azóta megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket - írták.

Az orvos- és egészségtudományi képzésben tanulók önkéntes alapon részt vesznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési és egyéb operatív feladataiban. Ezentúl a fiatalok kirendelés alapján a célzott iskolai, óvodai és hivatali tesztelésekbe, továbbá a kórházak betegellátó tevékenységébe is bekapcsolódtak.

A Magyar Nemzet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva arról írt, hogy  a november 29. és december 20. közötti időszakban az OMSZ hétköznapokon átlagosan 555, hétvégén pedig 173 önkéntes hallgató részvételével számol.

Az iskolai szűrésekben az első két hét során 1624 hallgató vett részt, és több százan dolgoznak jelenleg is a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon zajló tesztelésben. Gyógyító tevékenységre eddig összesen 967 diákot rendeltek ki.

A szaktárca jelezte, az egészségügyi ellátásban részt vevő hallgatók száma ennél magasabb, mivel sokan már eleve önkéntesként dolgoztak valamelyik szolgáltatónál, és ők nem szerepelnek a kirendeltek között.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.