Soha nem volt még ilyen karácsonyunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Idén kis karácsony lesz, a rokonlátogatásokról most le kell mondani az egészségmegóvás érdekében, talán húsvétkor megülhetők majd a szokásos nagy, családi ünnepségek – fogalmazott múlt heti rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfőn már arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad. Hogy valami jó hír is legyen: a mai napra, szentestére, azaz december 24-éről 25-ére virradó éjjelre felfüggesztette a kijárási tilalmat a kormány – írja összeállításában a Magyar Nemzet.

Rendhagyó karácsony az idei. November 11-e óta este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, és ez így is marad – előreláthatólag – január 11-ig. Az üzletek este 7 kor bezárnak, nincsenek rendezvények, a kávéházak, éttermek nem fogadhatnak vendégeket, a családi összejöveteleken nem lehetnek tíznél többen. Nem nyitnak ki a mozik, a múzeumok, a színházak, a konditermek, a kicsiket nem vihetjük el a szünidő alatt az állatkertbe.

– Karácsony jövőre is lesz, az a fontos, hogy mi is legyünk – indokolta a szokatlan szigort december elején a kormányfő, aki múlt pénteken a Kossuth rádióban azt mondta: „Idén kis karácsony lesz”, a rokonlátogatásokról most le kell mondani az egészségmegóvás érdekében. Orbán Viktor hozzátette: talán húsvétkor megülhetők majd a szokásos nagy, családi ünnepségek. A kormány végül december 21-én úgy döntött, hogy szentestére, azaz december 24-éről 25-ére virradó éjjelre felfüggeszti a kijárási tilalmat. Fontos megjegyezni, hogy a 24-én éjszaka a lakhelyelhagyási tilalom alól kapunk felmentést, a közterületen és nyilvános helyeken továbbra is tilos a csoportosulás és a gyülekezés, a magánrendezvények, családi rendezvények korlátja továbbra is tíz fő, igaz, ebbe a 14 év alattiakat nem kell beleszámolni.

Januárban kész volt az akcióterv

Mintha egy egész évtized eltelt volna azóta, hogy a miniszterelnök március 4-én kora este bejelentette: – Megvan az első fertőzött, sőt kettő olyan betegünk van, akit koronavírus miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani. Két Magyarországon tanuló iráni diákról van szó – közölte a közösségi oldalán. – Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk. Mindennap délben ülésezik az operatív törzs, és utána tájékoztatják a sajtót – tette hozzá Orbán Viktor. A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldala aznap elérhetővé vált.

A kormány már január végén létrehozta az operatív törzset. Az új szerv első ülésén akciótervet fogadott el, melynek célját így foglalták össze: – A fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére. Az operatív törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és amennyiben az indokolt, további intézkedéseket hoz.

Majd eljött az első szomorú napja a magyarországi koronavírus-fertőzések történetének. – Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-pesti Centrumkórházba – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ március 15-én. A nemzeti ünnepen egyébként elmaradt a hivatalos állami ünnepség is.

Nemzeti konzultáció

Néhány nappal korábban, március 11-én hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet, az egyetemeken látogatási tilalmat, a legfertőzöttebb országokból érkezők számára pedig – a magyar állampolgárok kivételével – beutazási tilalmat rendeltek el, majd 13-án Orbán Viktor bejelentette az iskolák távoktatásra való átállását. A kormányfő pár nappal később az éttermek és kávézók nyitvatartási korlátozását is elrendelte.

A vírusjárvány első hullámában meghozott korlátozásokat május elején kezdték el fokozatosan feloldani, a veszélyhelyzet pedig június 18-án ért véget hivatalosan, és átvette a helyét a járványügyi készültség. A kormány az első hullám tapasztalatai alapján felkészítette az egészségügyet, és a nemzeti konzultációban kikérte az emberek véleményét a koronavírus elleni védekezési eszközökről.

A viszonylag nyugodt nyár után ősszel elérte Európát és hazánkat is a járvány második hulláma. A kormány november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, újra kihirdette a veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés 90 napra meghosszabbított. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket pedig a kabinet további egy hónapig meghosszabbította, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

Tömeges oltás

Az ország vezetői, a járványügyi szakértők, valamint az országos tiszti főorvos is többször hangsúlyozta, hogy a járvány és azzal együtt a korlátozások végét a tömeges oltások hozhatják el. A Koronavírus.gov.hu beszámolója szerint már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu honlapon. A kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. A lakosság tömeges oltására 2021-ben kerülhet sor, maga a védőoltás pedig ingyenes és önkéntes lesz.

– A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad – jelentette ki hétfőn a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, „de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd”.

(MN)

Előző sztori

Megvan, hogy mikor pótolja elmaradt BL-meccseit a Szeged

Következő sztori

Megállíthatja a járványt a nemzeti oltási kampány

Legutóbbi hasonló cikkek