Sajnos egyelőre tartósan magas a fertőzöttek száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az elmúlt huszonnégy órában 6212 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta 238 056 személy fertőződött meg, a jelenleg is aktív betegek száma pedig 164 018 fő – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, kedvezően alakul a gyógyultak száma is. Jelenleg 68 528 fő gyógyult meg, de sajnos ezzel együtt magas a kórházban kezelt fertőzöttek száma is, összesen 7812-en szorulnak kórházi kezelésre vagy vannak intenzív osztályon.

Az elhunytak száma 189 fő, életkoruk 44 és 95 év között van, ők mind a magyar betegségviszonyoknak megfelelő krónikus betegek voltak, vagyis szív-és érrendszeri megbetegedéssel, daganatos betegséggel vagy különböző anyagcserezavarral rendelkező betegek voltak.

A járványhelyzetet a szakemberek folyamatosan elemzik annak érdekében, hogy meg lehessen határozni azokat a szabályokat, amelyek az ünnepek alatt életbe lépnek majd, erről hétfőn születik döntés – közölte a tiszti főorvos, hozzátéve: sajnos a többi országhoz hasonlóan Magyarországon sem csökken a fertőzöttek száma, sőt, tartósan magas.

A tiszti főorvos kiemelte, hogy az egészségügy működik. Vannak halasztható ellátások, ezeket azért kell csúsztatni, hogy mindenki megkaphassa a neki szükséges ellátást.

Müller Cecília elmondta: szakember, gyógyszer, eszköz mindenhol megfelelően van.

1200 egészségügyi dolgozót rendeltek át más egészségügyi intézményhez, erre a kiesések miatt van szükség. – Működnek a gyógyászati szolgáltatások is, a kezelések elérhetőek – mondta Müller Cecília. – Az igaz, hogy a gyógyfürdők használta tilos, de a fürdők balneológiai és más gyógyászati szolgáltatása elérhető. Iszappakolás, szénsavas fürdő, súlyfürdő továbbra is van, de csak egyénileg és a megfelelő higiéniás előírások betartásával. A tiszti főorvos emlékeztetett, a személyi higiéné járványügyi helyzeten kívül is fontos, de ilyenkor különösképpen. A fürdőkben is figyelni kell a távolságtartásra, továbbá kötelező a maszk viselése.

Újságírói kérdésre válaszolva az ünnepi vásárlással kapcsolatban elhangzott:

tervezzük meg otthon bevásárlásainkat és céltudatosan menjünk vásárolni, a lehető legrövidebb időt töltve a bevásárlóközpontokban, és mindenképpen vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt.

A tiszti főorvos javasolja az internetes vásárlást, hiszen akkor otthonról, biztonságban tudjuk intézni bevásárlásainkat, így csökkentve a kockázatot.

Előző sztori

Kamarai vizsgálat folyik Binszki József ellen!

Következő sztori

Cáfolja a bíróság Márki-Zay Péter állításait

Legutóbbi hasonló cikkek