Közélet

Nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst

Nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst

2020. december 10., csütörtök
Nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány a járványügyi helyzetet értékelte szerdai ülésén. Lassan csökken a fertőzések száma, de még nem telt el elég idő ahhoz, hogy elmondjuk, hogy túl vagyunk a csúcsponton. Az elhunytak száma várhatóan csökkenni fog.

A kormány döntött arról, hogy meghosszabbítja az eddigi intézkedéseket, tehát január 11-ig maradnak hatályban a korlátozások. A kijárási tilalommal az ünnepi időszakban is számolni kell. Szilveszterkor is ezek a szabályok lesznek érvényben, nyolc óra utáni kijárási tilalommal.

December 21-én jelenti be a kormány, hogy milyen intézkedések várhatók karácsonyra – tette hozzá.

Magyarország az EU mind az öt oltási projektjében részt vesz, a cél az, hogy minél több forrásból jussunk vakcinához. Az év végén már érkezhetnek oltások. Az oltásokra a vakcina.info.gov.hu oldalon lehet előregisztrálni.

A kormány elkötelezett a szervezett, ingyenes oltás mellett. Nagyon fontos, hogy megmaradjon az ország védekezési képessége

– emelte ki.

A kórházi ellátásra szorulók száma nem nőtt az elmúlt napokban, mintegy nyolcezer embert kezelnek koronavírussal. A lélegeztetőgépek terén a szabad kapacitás megnyugtató, az eszközök kétharmada áll még rendelkezésre. Megfeszített erővel, de az egészségügy képes ellátni.

Gulyás Gergely elmondta, hogy tesztelések számában Magyarország az ötödik volt Európában az elmúlt héten. A pedagógusok és egészségügy dolgozók tesztelése is sikeres volt, amely ezen a héten az állami alkalmazottakkal folytatódott. A tesztelés folytatásáról az operatív törzs dönt majd. A fertőzöttek száma csak akkor csökkenhet, ha mindenki betartja a szabályokat.

Úgy vélte, hogy várhatóan lesz kormányzati kampány az oltásra. Az oltási terv elején az egészségügy dolgozók szerepelnek. Az oltás ingyenes és önkéntes is, vagyis mindenki eldöntheti, hogy melyik vakcinával kívánja magát beoltatni.

Magyarországon csak olyan vakcina kerülhet forgalomba, amelyet a magyar hatóságok jóváhagytak, vagyis hatékony és biztonságos – tette hozzá Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A magyar és a lengyel álláspont győzött az EU-csúcson

A miniszterelnök a szerdai ülésen tájékoztatta a kormányt az EU-s költségvetési tárgyalásokról. Az egyeztetések eredményesek voltak. Olyan megállapodás született, amely teljesíti Lengyelország és Magyarország valamennyi követelését és van esély arra, hogy a csütörtöki uniós csúcson ezt az államfők egyhangúan fogadják. Magyarország feltétele mindvégig az volt, hogy nem lehet politikai feltételhez kötni az uniós kifizetéseket.

Nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst,

ezért a kormány politikai és jogi garanciákat kért arra, hogy a bevándorlás kérdésében a magyar álláspontot ne lehessen figyelmen kívül hagyni. A bevándorlási viták megmaradnak, de azt, hogy Brüsszelben a költségvetési tárgyalásokat zsarolási alapként használják a bevándorlási kvóta kikényszerítésére, sikerült elkerülni – emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a most elfogadott német javaslat minden olyan garanciát tartalmaz, amelyet Magyarország igényelt. A kormány bízik abban, hogy meg lesz az uniós csúcson a többség a német javaslatra.

Amennyiben valamelyik ország blokkolná az egyezséget, az azt vonhatja maga után, hogy a fukar államok nem támogatják a helyreállítási alapot.

A magyar és lengyel álláspont győzött. A javaslat rögzíti, hogy bírósághoz lehet fordulni a jogállamisági kritériumok kapcsán, és ezután az Európai Bizottságnak kell átformálnia a szöveget. 2023 előtt jogállamisági eljárás nem várható – közölte.

A kormány minden nemzetközi fórumon az ukrajnai magyarok védelmére kel

A kárpátaljai magyar kisebbséget ért támadásokról újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány minden nemzetközi fórumon érvényesíteni fogja az ott élők jogainak védelmét és nem támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját, amennyiben Kijev nem tartja be a szabályokat.

(M1, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.