Politika

Nem lesz több kamupárt, szigorú feltételeknek kell megfelelni

Nem lesz több kamupárt, szigorú feltételeknek kell megfelelni

2020. december 15., kedd
Nem lesz több kamupárt, szigorú feltételeknek kell megfelelni

A pártoknak a megyék kétharmadában, 14 megyében és az országgyűlési egyéni választókerületek kétharmadában, 71 választókerületben kell jelöltet állítaniuk az országos listához - többek között erről döntött kedden az Országgyűlés.

A 2018-as országgyűlési képviselő-választás törpepártjainak eredményeit szemügyre véve az látható, hogy a kamupártok elleni új törvénymódosításban szereplő kitétel valóban csak az érdemi támogatottsággal nem rendelkező alakulatokat szűrné ki.

A legutóbbi parlamenti választáson ugyanis átlagosan 28 egyéni jelöltet tudtak állítani azok a törpepártok, amelyek országos listát is bejelentettek, de kivétel nélkül a küszöb alatt maradtak, vagy a megfelelő számú aláírást sem tudták összegyűjteni.

A 35 érintett párt közül 17-nek a listáját eleve visszautasították. A maradék formációk átlagban csak 44 jelöltet állítottak, sőt ha nem számítjuk a Momentumot, akkor mindössze 41-et.

A 35 pártból egyébként az említett Momentumon kívül csak a MIÉP, a Munkáspárt, valamint az Összefogás Párt állított ötvennél több evk-ban jelöltet: 87-ben, 57-57-ben, illetve 66-ban.

Összesen 18 alakulat esetében volt meg az országos listához szükséges 27 egyéni választókerületi jelölt, vagyis a 35 párt több mint felénél, ami azt mutatja, hogy a szabályozás nem volt igazán hatékony a korábbi formájában. Ugyanakkor a valós politikai tevékenységet nem végző formációk négyévente jelentős veszteséget okoztak az államnak, sokszor százmilliós nagyságrendben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.