Egészség

Hamarosan már 25 helyszínen oltják az egészségügyi dolgozókat

Hamarosan már 25 helyszínen oltják az egészségügyi dolgozókat

2020. december 29., kedd
Hamarosan már 25 helyszínen oltják az egészségügyi dolgozókat

Galgóczi Ágnes kifejtette, az első, 9750 adagos szállítmány a Pfizer-vakcinából 4875 egészségügyi dolgozó oltására elegendő, ugyanis a vakcinából 21 nap különbséggel kettőt kell kapni. A védettség a második oltás beadását követő hetedik napon alakul ki.

A jövő év első felében további védőoltások engedélyezése várható az Európai Gyógyszerügynökségtől, az újabb szállítmányok Magyarországra érkezésével megkezdhető a lakosság tömeges oltása - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni Pfizer-vakcina beadható, sőt kifejezetten ajánlott a krónikus betegségben szenvedőknek és javasolt azoknak is, akik már több mint három hónapja estek át a fertőzésen.

Az első oltás beadása után mindenki egyedi oltási igazolást kap, ez tartalmazza a teljes védettséget biztosító második oltás időpontját - tette hozzá.

A járványügyi osztályvezető elmondta, az oltás beadását nem javasolják a várandósoknak és azoknak, akik kórelőzményében súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás reakció van, vagy allergiásak a védőoltás bármely összetevőjére.

Galgóczi Ágnes a hétfő délután Magyarországra érkezett hatezer adag orosz ampulláról azt mondta: a 3 ezer ember oltására elegendő készlet egy tudományos együttműködési lehetőség a magyar hatóságoknak egy újabb védőoltás vizsgálatához.

Kitért arra, hogy számos tévhit, álhír és elbizonytalanító információ jelenik meg a védőoltásokról.

A Pfizer vakcinája korszerű, új technológiával előállított oltás, nem tartalmazza sem a kórokozót, sem annak részeit, csak egy genetikai információt, amely a vírus tüskefehérjéjét kódolja, ezt a szervezet megtermeli és az ez ellen termelt ellenanyag biztosítja a fertőzés elleni védelmet - hangsúlyozta.

Rámutatott arra, hogy a védőoltások már bizonyítottak, hiszen azokkal számos fertőző kórt sikerült leküzdeni, köztük a kanyarót, a járványos gyermekbénulást vagy a diftériát, amelyek súlyos betegségeket, szövődményeket okoztak az elmúlt évtizedekben.

Nem a védőoltástól kell tartanunk, hanem a fertőzéssel járó kockázatoktól, ezeket kell kivédenünk - jelentette ki Galgóczi Ágnes.

A járványügyi osztályvezető hangsúlyozta, a vakcináknak kiemelt jelentőségük lesz a specifikus védelem kialakításában, de a koronavírussal szembeni hatékony védekezésben továbbra is nagyon fontos a járványügyi intézkedések, higiéniai szabályok betartása.

A szakember a járványügyi adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt 24 órában 902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 317 571-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 131 többségében idős, krónikus beteg, velük együtt már 9292-en hunytak el a betegséggel összefüggésben.

Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő, ők 138 365-en vannak - mondta. Hozzáfűzte, kórházban 6298 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 444-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.