Egészség

Eddig nincs különösebb mellékhatása a vakcinának

Eddig nincs különösebb mellékhatása a vakcinának

2020. december 28., hétfő
Eddig nincs különösebb mellékhatása a vakcinának

Galgóczi Ágnes közölte: a járvány kezdetétől erre vártak, vagyis arra, hogy a kutatók kifejlesszék a speciális védelmet jelentő, mindenki számára elérhető védőoltást, amellyel a járványt meg lehet állítani.

Felidézte: néhány napja a Pfizer-vakcina kapta meg elsőként az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, és szombaton az első 9750 adagot tartalmazó vakcinaszállítmány megérkezett Magyarországra, a kijelölt öt ponton pedig megkezdődött a kórházi ápolók és orvosok oltása - 1094 egészségügyi dolgozó már meg is kapta.

Hozzátette: amint újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, folytatódik az egészségügyi dolgozók beoltása, és 2021 első felében - miután várhatóan újabb oltások kapják meg az engedélyt - "több vakcinából választva, nagyobb mennyiségben a tömeges oltás is elkezdődhet".

A járványügyi osztályvezető arról is tájékoztatott, hogy 2021-ben vélhetően több vakcinát is engedélyeztetnek, ezzel megkezdődhet a magyarok tömeges oltása is. Hozzátette: ennek megkezdése mellett is kérik a lakosság további együttműködését a higiénés szabályok betartásában a járvány lassításáért és az egészségügyi ellátórendszer működésének megtartásáért.

Újságírói kérdésként merült fel, hogy a lakosság hány százalékának átoltottsága szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. Galgóczy Ágnes úgy válaszolt: a nyájimmunitás kialakulásához a lakosság hatvan százalékát szükséges beoltani, amit fokozatosan lehet majd a későbbiekben elérni.

A járványügyi osztályvezető kérdésre válaszolva azt is elmondta, azoknak is javasolják a védőoltást, akik több mint három hónapja estek át a fertőzésen. A vakcina beadása előtt az adott személynek az oltópontra érkezéskor kérdőívet kell kitöltenie, majd az oltó orvos röviden megvizsgálja és dönt a személy olthatóságáról. Az oltás előtt szabad enni és inni is, nincs semmilyen korlátozó szabály – tette hozzá Galgóczy Ágnes.

A vakcina mellékhatásaival kapcsolatban elmondta, az eddig beoltott 1094 egészségügyi dolgozónál különösebb mellékhatásokat nem tapasztaltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.