Egészség

Bűnözők elraboltak egy vakcinaszállítmányt Nyugat-Európában

Bűnözők elraboltak egy vakcinaszállítmányt Nyugat-Európában

2020. december 25., péntek
Bűnözők elraboltak egy vakcinaszállítmányt Nyugat-Európában

A vakcinaszállítmány várhatóan kora reggel lépi át a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg.

A Magyar Nemzet információja szerint

az országba terv szerint folyamatosan érkező Covid–19 vírus elleni vakcinaszállítmányok fokozott védelme, így fegyveres kísérete, valamint majd a fegyveres őrzése és hatóságilag felügyelt elosztása az Interpol riasztása alapján történik.

Nemcsak hazánkban, hanem minden Interpol tagállamban. AzInterpola Covid–19-járvánnyal kapcsolatban decemberben két rendkívüli riasztást is kiadott.

Közvetlenül karácsony előtt a terrorista szervezetek és a szervezett bűnözői csoportok Covid–19-járványra való rátelepedésére figyelmeztetik a tagországok hatóságait és titkosszolgálatokat.

A világjárvány elején egyes terrorista csoportok és más titkos szervezetek a járványt erejük és befolyásuk megerősítésére használták fel, különösen a helyi lakosság körében, vagy külső pénzügyi erőforrásaik bővítése érdekében, szögezi le az Interpol-figyelmeztetés.A jelentésük azt is kiemeli, hogy a Covid–19 globális gazdaságra gyakorolt ​​hatása valószínűleg közvetetten befolyásolja a terrorszervezetek rendelkezésére álló finanszírozást.

– A terroristák – mint minden bűnöző – igyekeztek profitálni a Covid–19-ből, pénzt keresni, megerősíteni bázisukat és az anyagi megosztást – mondtaJürgen Stock, az Interpol főtitkára, hozzátéve: aterrorizmus felméréséről szóló jelentésük segít a bűnüldözésnek azonosítani és kezelni ezeket a változó fenyegetéseket, továbbra is kihívást jelentő körülmények között.

Az Interpol-riasztás külön kiemeli: a dezinformációs és összeesküvés-elméletek használatával a társadalmi megosztottságot igyekeznek fokozni, és például szélsőjobboldali elemek kiemelt célpontok elleni fenyegetésekként is felhasználják azokat.

–A bűnüldöző szervek továbbra is szembesülni fognak a szélsőjobboldali erőszakos szélsőségesek kísérletével a társadalmi mozgalmak radikalizálására, például a szélsőbaloldali csoportokkal való összecsapásra és/vagy az erőszak használatának provokálására– írták.

A tagországokat az Interpol arra ösztönzi, hogy az erőszakos cselekedetek felderítése és megakadályozása érdekében működjenek együtt a Covid–19-összeesküvés-elméletek és az ezeket terjesztő egyénekkel és csoportokkal kapcsolatos információk cseréjében. Lényeges az Interpol-figyelmeztetésekben foglaltak összehangolt és következetes használata, ami továbbra is kulcsfontosságú a pandémia közvetlen és közvetett hatásaiból eredő fenyegetések előrejelzésében.

Az Interpol jelentése azt is hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések visszatérő visszaállítása várhatóan fenntartja a polgári nyugtalanságot, valamint hatással van a terrorcselekmények időzítésének és célkitűzéseinek megválasztására.

Az Interpol továbbra is fenntartja adecember elejénkiadott riasztását, ami a maffiaszervezetek Covid–19-járványra való rátelepedésére figyelmeztet. A szervezett bűnözők már korábban is Covid–19 elleni hamis gyógyszereket–legújabban pedighamis vakcinákat–kínáltak a világhálón. Ugyanakkor a hamarosan százmilliószámra szállított hivatalosan engedélyezett vakcinaszállítmányokra is rátehetik a kezüket. Nyugat-Európában máris elraboltak egy Covid–19 elleni vakcinaszállítmányt.

A hazánkba érkező szállítmányok fokozott fegyveres őrzését, kíséretét és az elosztás hatósági ellenőrzését a rendőrség speciális egységei mellett a titkosszolgálatok is segítik sajátos eszközeikkel.

Az Interpol Lyonban kiadott új jelentése középpontjában a Covid–19 hatása a globális terrorizmusra, a veszélyeztetett célpontok elleni támadásokkal és a bioterrorizmussal kapcsolatos trendekre és potenciális kockázatokra való figyelmeztetés is szerepel.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.