Egészség

19 éves fiú volt a legfiatalabb áldozat az elmúlt nap során

19 éves fiú volt a legfiatalabb áldozat az elmúlt nap során

2020. december 18., péntek
19 éves fiú volt a legfiatalabb áldozat az elmúlt nap során

Müller Cecília úgy fogalmazott: a napi adatok bizonyos mértékig fluktuálnak, hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz, ezért a hét elején csökken az új fertőzöttek száma.

Utalt rá, hogy az elmúlt 24 órában 4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 295 977-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 187 beteg, köztük egy 19 éves férfi, akit bakteriális, gombás eredetű gyulladásos folyamat miatt kezeltek, fertőzése egy kórházi ellenőrzésen derült ki - fűzte hozzá.

Müller Cecília kiemelte: nem csökken jelentősen, 7335 a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és 564-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Szavai szerint "ez arra int minket, hogy nagyon óvatosak legyünk", a karácsonyi forgatagban is figyeljünk egymásra, "akadályozzunk meg minden lehetőséget", amivel a vírust továbbadhatnánk.

"A környezetünkben számos országban láthatjuk, hogy a számok ismét erőteljesen emelkednek, különböző államok zárásokat alkalmaznak - jegyezte meg. Hozzátette, Magyarországon most egyfajta kiegyensúlyozott helyzetet tapasztalunk.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, nem javasolja, hogy karácsonykor "nagyon nagy létszámban különböző háztartásokból összegyűljenek" az emberek. Jelezte: a karácsonyra vonatkozó intézkedéseket Orbán Viktor december 21-én jelenti be.

Müller Cecília köszönetet mondott a Vakcinainfo.gov.hu oldalon eddig regisztrált 200 ezer embernek és azoknak, akik a levelére válaszolva postai úton küldték el igényüket a koronavírus elleni oltásra.

A szakember fontosnak nevezte, hogy megőrizzük a bizalmat a védőoltások iránt. A védőoltási rendszer a fertőző betegségek megelőzésének fontos eszköze, Magyarországon tizenkét fertőző betegség ellen biztosít védettséget - emelte ki.

A világ sikeresen védekezik a védőoltással megelőzhető fertőző megbetegedések ellen - jelentette ki. Példaként a gyermekbénulást említette, amelynek kórokozója jelen van ugyan Magyarországon is, de a védettségnek köszönhetően nem talál fogékony szervezetet.

A szomszédos országokban folyton felbukkan egy járvány, "nem kívánatos", hogy a koronavírus-járvány mellett még egy-két másikat is kezelni kelljen, ez "rendkívüli kihívásokkal jár" az egészségügynek és a hatóságoknak - közölte.

Müller Cecília a koronavírus elleni vakcinákról úgy vélte: a fejlesztésük számos kihívást jelentett, a védőoltások "gazdag tárháza alakult ki", jövő év elején sokféle vakcinával fogunk találkozni Magyarországon is. Ezek között lesznek megbetegedést nem okozó vírust tartalmazó oltóanyagok, ártalmatlan vírust felhasználó vírusvektor-vakcinák, fehérjealapú és olyan nukleinsav alapú vakcinák is, amelyek megtermeltetik a szervezettel azt az antigént, amelyre immunválasz alakul ki.

Az a vakcina, amely az ünnepek között megérkezik Magyarországra, az utóbbi típusba tartozik - mondta. Ez egy mínusz 70-80 Celsius fokos tárolást igénylő vakcina, de a Pfizer cég minden információt a rendelkezésünkre bocsátott. A védőoltás két részből áll, a másodikat az első után három héttel kell beadni - közölte.

A védőoltással kapcsolatban hangsúlyozta: felkészültek, kijelölték az oltópontokat, ahol először az egészségügyi dolgozókat fogják oltani. Az első ilyen hely a Dél-pesti Centrumkórház.

"Pontos, precíz tájékoztatást adunk mindenkinek ahhoz, hogy meg tudja hozni a döntését, élhessen az oltás lehetőségével. Arra biztatok mindenkit: alakítsuk ki ezt a védelmet, az egészségügyi dolgozóknak a frontvonalban elsőként kell védetté válniuk" - hangoztatta Müller Cecília. Jelezte: ahogy további oltóanyag-szállítmányok érkeznek, folyamatosan rendelkezésre bocsátják őket, hogy "mindenki el tudja érni".

A tiszti főorvos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézetben több orvos és egészségügyi szakdolgozó koronavírus-fertőzött lett, ezért úgy határozott, hogy gyógyulásukig az intézmény új betegeit a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház látja el.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.