Krimi

Vallott a mórahalmi makettpark ügyének egyik vádlottja

Vallott a mórahalmi makettpark ügyének egyik vádlottja

2020. november 17., kedd
Vallott a mórahalmi makettpark ügyének egyik vádlottja

Az ügyészség az uniós és hazai támogatással kialakított idegenforgalmi látványosság ügyében a férfin kívül még négy embert vádol különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletével.

Az ügy elsőrendű vádlottja - a Szeviép Zrt. egyik korábbi tulajdonosa és vezetője -, valamint a másodrendű vádlott közösen elhatározta, hogy egy 50, fontos műemléket bemutatómakettparkot alakítanak ki, amakettek a történelmi Magyarország területén 1910-ben található műemlékeket ábrázolták volna.

A projektvezetőként dolgozó harmadrendű vádlott, aki közvetve résztulajdonos volt a pályázó cégben és korábban a generálkivitelezést végző vállalkozásban, és emellett ügyvezetőként irányította a műszaki ellenőrzést végző kft.-t is, vallomásában azt mondta a keddi előkészítő ülésen, hogy mindvégig el akarták készíteni a parkot.

A finanszírozási problémák miatt azonban társaival úgy döntöttek, el nem készültmakettek és munkálatok után is kifizetési kérelmeket nyújtanak be, majd annak ellenére készre jelentik a projektet, hogy annak állapota "köszönőviszonyban sem volt" az elvárttal. Úgy fogalmazott, abban bíztak, hogy a helyszíni ellenőrzések idejére elkészülnek az elmaradt munkafolyamatokkal.

A harmadrendű vádlott elismerte azt is, hogy arra kérte a kivitelező vállalkozás vezetőjét, illetve beosztottját, a projekt műszaki ellenőrét, hogy igazolják a valótlan teljesítéseket.

A vádlottak 2014 júniusáig több mint 510 millió forint összegre nyújtottak be igényt. Az ellenőrzések során tapasztalt közbeszerzési szabálytalanság miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. A pályázó céget ennek visszafizetésére kötelezték, de a végrehajtási eljárás során alig 50 millió forint térült meg.

A korábban megtartott előkészítő ülésen az első- és a másodrendű vádlott, valamint a generálkivitelezést végző cég vezetője is ártatlannak vallotta magát. A műszaki ellenőr azonban elismerte bűnösségét.

Az ügyészség a harmadrendű vádlottra másfél év börtön-, és 400 ezer forint pénzbüntetés kiszabását kérte. Így a férfi súlyosabb büntetést nem kaphat, de Gaudi Tibor tanácsvezető bíró közölte, az ügyben csak a bizonyítás befejezését követően hoz egységes ítéletet, legkorábban 2021 tavaszán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.