Közélet

Vádat emeltek a balesettel végződő ásotthalmi roncsderbi szervezőjével szemben

Vádat emeltek a balesettel végződő ásotthalmi roncsderbi szervezőjével szemben

2020. november 10., kedd
Vádat emeltek a balesettel végződő ásotthalmi roncsderbi szervezőjével szemben

A vádirat szerint az egyik megyebeli faluban - Ásotthalmon - több mint 20 éve rendeznek hagyományőrző jelleggel roncsderbit. A vádlott önkormányzati dolgozóként az önkormányzat által szervezett rendezvények irányítását látta el és így feladatkörébe tartozott a verseny szervezése is. A roncsderbi ugyan nem szerepelt a nemzeti szövetség versenynaptárában, azonban a verseny szervezőinek az országos gyorsasági roncsderbi szabályzat alapján kellett eljárnia a pálya kialakítása és a verseny megrendezése során.

A 2018. május 1-én, a majális keretében megrendezett roncsderbit megelőzően a vádlott helyszíni bejárást végzett és a pálya minőségét, kialakítását és a roncsderbi biztonságos lebonyolításához szükséges eszközöket az előírt szabályoknak megfelelőnek találta.

A versenyen délután fél négy körül indult futamban az egyik versenyző autója ütközés következtében a földsáncnak hajtott, majd a levegőbe emelkedett és egy távolabbi földdombnak ütközött a szalagkorláton túl, a nézők közé csapódva.

Az autók a gépátvételt követően megfelelő műszaki állapotban voltak, az előzés közbeni ütközés a versenyszabályzatban megengedett. A földsáncra felfutó és a levegőbe emelkedő autó vezetőjének nem volt lehetősége a jármű sebességének csökkentésére és a levegőben levő autó mozgásának korrigálására. Az autó a nézők közül elsodort hat személyt, akik közül egy 8 napon túl gyógyuló súlyos, maradandó fogyatékossággal járó, míg öt személy 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.

A vádirat szerint a baleset bekövetkezésének az oka az volt, hogy a pálya ütközéssel érintett szakasza a kialakítása folytán nem tudta a nézők megfelelő védelmét biztosítani. A hatályos országos roncsderbi szabályzat szerint a pályát úgy kell kijelölni, hogy az a versenyzők számára jól látható legyen és egyben a nézők megfelelő védelmét is biztosítsa. A balesettel érintett szakasz a pályának azon az ívén helyezkedett el, ahol várható volt a járművek oldalfalnak történő ütközése.

Amennyiben a pályát határoló földsáv kerékkel érintkező szakasza meredekebb szögű lett volna - ahogyan egyébként a pálya többi része is - úgy az ütközéssel érintett gépkocsit a pályára visszavezette volna, nem pedig a levegőbe emelte volna fel.

A vádirat szerint a vádlott, mint a verseny rendezésével megbízott személy a versenyszabályzatban írt előírások, mint foglalkozási szabályok megszegésével más, vagy mások életét, testi épségét gondatlanságból közvetlenül veszélyeztette és sértette.

A vádirat szerint a vádlott a bűncselekményt hanyagságból követte el.

A járási ügyészség a vádlottat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.