Vélemény

Russzkije druzjá! Nye sztrelajtye! – avagy a nap, amikor elmaradt a hajnal

Russzkije druzjá! Nye sztrelajtye! – avagy a nap, amikor elmaradt a hajnal

2020. november 4., szerda
Russzkije druzjá! Nye sztrelajtye! – avagy a nap, amikor elmaradt a hajnal

1956. november 4-e volt. Akkor, a hatvannégy év előtti, vasárnapra forduló éjszakán az ország még aludt. Ki álmodott, ki nem, a gyerekek biztosan valami szépet, a felnőttek meg valami reménykeltőt, még tán békét is. És nem sejtették, amit a hírszerzőközpontok emberei már tudtak: valahol messze tankok dübörögnek, és igen, errefelé tartanak. Megint.

Négy óra felé a halálkülönítmény már itt is volt. Amerre a konvoj haladt, a hernyótalpak fülsértő nyikorgása az embereket kivetette az ágyból. Tanácstalanság. Félelem. Nincs senki, aki mondhatna bármi reménykeltőt.

A fővárosban, a törvényhozás palotájában egy ember az írógépe fölé görnyed. Írni kezd. „Az országgyűlés épületében egyedül alulírott Bibó István államminiszter maradtam, mint az egyedüli törvényes magyar kormány egyedüli képviselője. Ebben a helyzetben a következőket nyilatkozom: … A harcban osztály és felekezeti különbség nélkül részt vett az egész magyar nép; megrendítő és csodálatos volt a felkelt nép emberséges, bölcs és különböztetni kész magatartása, mellyel csupán a leigázó idegen hadsereg és a honi hóhérkülönítmény ellen fordult…”

A telefonok megszólalnak, csörömpölésük maga a riadójel, jönnek a hírek kelet felől, majd egyre közelebbről. A Forradalmi Magyar Ifjúság aktivistái fogalmazni kezdik kiáltványukat: „Russzkije druzjá! Nye sztrelajtye! Orosz barátaink, ne lőjetek! Becsapnak benneteket. Nem ellenforradalmárok, hanem forradalmárok ellen harcoltok. Mi független, demokratikus, szabad Magyarországot akarunk. A ti harcotoknak nincs értelme. Nem fasisztákra, hanem munkásokra, parasztokra és egyetemi hallgatókra lőtök.” De már késő. A gyilkológépezet üzemi hőfokon van.

Szegedet azonnal bekerítik. Persze, hisz stratégiai fontosságú. A „menlevele” az, hogy nincs komoly katonai védereje, ellenállni se tud, itt tehát elmarad a vérontás. A Nemzeti Bizottság ugyan tesz még egy kísérletet, hogy a jugoszlávoktól fegyverzetet szerezzen, de sikertelenül. A nemzetőrség is feloszlik. A megszállók az öthalmi ávéhás-laktanyában rendezik be harcálláspotjukat. Másodnapra a város szovjet parancsnokság alá kerül, a forradalmárok vezetőit letartóztatják, többüket azonnal szovjet táborba deportálják. És amikor már végképp minden elcsendesül, és a szegedi városháza előtt is ruszki tank áll, az emberek rájönnek, a fellélegzés, a tizenkét nap álom után ismét ott vannak, ahol október 23-a előtt. Ismét a pofa be kora jön vissza, amikor az áldozatok siratni se lehet, amikor börtönajtó csapódik ártatlanra is, amikor pirkadatidőn hamarosan akasztanak, amikor emberekkel teli vonatok indulnak Vorkuta, Kaluga meg a többi kényszermunkatábor felé, és Magyarországon elmarad a hajnal, az éjszaka után újra éjszaka jön, nagy, fekete, vigasztalan országos éjszaka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.