Egészség

Pár nap múlva érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra

Pár nap múlva érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra

2020. november 13., péntek
Pár nap múlva érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra

Mivel az emberek életéről van szó, tilos átpolitizálni a vakcinabeszerzés kérdését - mondta a miniszter. Szerinte, aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik. A járvány ugyanis nem ismer sem földrajzi irányultságot, sem politikai ideológiát. Hozzátette: ez a járvány emberek életét veszélyezteti, ezért egyértelműen az a kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb oltóanyagot szerezze be.

Ennek jegyében tárgyaltak most az orosz kormánnyal, és előrehaladást értek el. Már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön Oroszország, és az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt,

így a jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik az orosz oltóanyag - mondta.

Szijjártó megjegyezte: ezt a mintát a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a legbiztosabb döntést hozhassák az oltóanyag magyarországi használhatóságáról. De emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról is.

Az a magyar vállalat, amely képes erre, megkapta az összes orosz előkészítő dokumentációt, és a jövő héten már világos menetrenddel fognak rendelkezni arról, hogy milyen ütemben, milyen kapacitást tudnak e cél szolgálatába állítani - mondta Szijjártó Péter.

Íme a videó:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.