Egészség

Nem okoz magzati károsodást a koronavírus

Nem okoz magzati károsodást a koronavírus

2020. november 10., kedd
Nem okoz magzati károsodást a koronavírus

Magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélést – közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcast műsorának hétfői adásában – írja avg.hu.

Szlávik János arról számolt be, hogya világon volt már olyan eset, amikor átjutott a fertőzés az édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka.

A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy a vírus az újszülöttekre nem veszélyes. Azoknál a csecsemőknél, akik megfertőződtek, nagyon enyhék voltak a tünetek. Ennek ellenére előfordult, hogy az újszülött a fertőzés következtében meghalt – mondta.

Magyarországon is voltak olyan várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem észleltek náluk semmilyen problémát a terhesség és a szülés során. Ha azonban a kismamák kezelésre szorulnak, azt nehezíti, hogy a koronavírus ellen használt kísérleti gyógyszerek nem adhatók be nekik, csak lázcsillapítót, köhögés elleni szereket lehet alkalmazni – tette hozzá.

A főorvos arra hívta fel a várandósok figyelmét, hogy a járványhelyzetben vigyázzanak magukra, és kerüljék a „felesleges izgalmakat”.

Szlávik János azzal kapcsolatban, hogy a kórokozók 80-90 százaléka ismeretlen az emberiség számára, azt mondta: a tudósok elsősorban azokkal a kórokozókkal foglalkoznak, amelyek megbetegítik az embereket.

Áder János a beszélgetésben úgy fogalmazott:

magunk rontjuk az esélyeinket azzal, hogy nem tiszteljük kellően a természetet, és nem figyelünk oda a természettől kapott jelzésekre.

Az erdőirtás, a városiasodás, a klímaváltozás és a szennyvízkezelés is hozzájárul a járványok kialakulásához. A fejlődő világ országaiban például a kórházban kezeltek 50 százaléka fertőzött víz által terjesztett betegség miatt szorul ellátásra – emelte ki a köztársasági elnök.

Szlávik János arról is beszélt, hogy miért vannak veszélyben a fejlődő országok, valamint milyen veszély leselkedik Európára.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.