Egészség

Már érvényesek a szigorúbb maszkviselési szabályok

Már érvényesek a szigorúbb maszkviselési szabályok

2020. november 2., hétfő
Már érvényesek a szigorúbb maszkviselési szabályok

Müller Cecília hozzátette: Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, már harmadik napja csaknem négyezer új pozitív esetet regisztrálnak.

A járvány felfutó szakaszában nagyon fontos, hogy még szigorúbban és következetesen betartsák az emberek a járvány fékezését szolgáló intézkedéseket - emelte ki.

"Nincs sok szabály, azok követhetőek, nem követel senkitől betarthatatlan erőfeszítést" - fogalmazott.

Az egyéni felelősségre felhívva a figyelmet azt mondta, sokféle szabályt be lehet vezetni, de ha azokat nem tartják be, akkor nem tudják megakadályozni a fertőzés terjedését, ellaposítani a járványgörbét.

Beszélt arról is, hogy a fertőzések emelkedésével egyenes arányban nő a kórházban ápoltak száma, ami jelentős terhet ró az orvosokra, az ápolókra. Munkájuk ellentételezéseként a kormány november 1-jétől 20 százalékkal megemelte az egészségügyi szakdolgozók bérét - mondta.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés. Ezzel kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy ne a "kiskapukat" keressék, a rendelkezés célja, hogy az emberek magukat és a környezetüket is megvédjék a fertőzéstől.

Mint mondta, a rendelkezés nem kér mást, mint azt, hogy amíg valaki nem eszik, iszik, illetve a rendelésre vár, viselje a maszkot; fogyasztáshoz értelemszerűen levehető a védőeszköz.

Müller Cecília kitért arra, hogy az egyszer használatos maszkokat négyóránként cserélni kell, de köhögés és tüsszentés után mindenképpen.

Hozzáfűzte: a szeleppel ellátott, FFP2-es és FFP3-as maszkok viselése akár káros is lehet, mert a rajtuk található szelepen keresztül még több kórokozó juthat a környezetbe.

A szakember elmondta, az új fertőzések igazolásának jelentős többsége PCR-teszttel történt, de a diagnosztikában használják már a gyorsteszteket is.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az igazolt fertőzöttek környezetében továbbra is elvégzik a kontaktkutatást.

Kérdésre elmondta, az intenzív osztályra került betegek 7 százalékánál van szükség gépi lélegeztetésre. Ez az arány nem tér el a nemzetközi 5-10 százaléktól. Hozzátette: a Szent László kórházban ápolt, lélegeztetőgépre került betegek fele le is kerül a gépről és állapotuk visszafordítható.

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hétfőre 3581-gyel nőtt a pozitív esetek száma, 70-en meghaltak, köztük egy 28 éves férfi. Kórházban 4417-en vannak, közülük 313-an szorulnak lélegeztetőgépre.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.