Egészség

Már 100 évesnél idősebb beteg is felgyógyult hazánkban

Már 100 évesnél idősebb beteg is felgyógyult hazánkban

2020. november 27., péntek
Már 100 évesnél idősebb beteg is felgyógyult hazánkban

Az alezredes kiemelte, az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megsértése miatt 235 rendőri intézkedés volt, ezzel összesen 8994-re emelkedett az eljárások száma. 186 személy közterületen szegte meg a maszkviselési kötelezettséget. Harminc személyt figyelmeztettek, 86 személyt megbírságoltak a járőrök. Tömegközlekedési eszközön és megállókban 11, kereskedelmi üzletekben 31 személy ellen indult eljárás maszkviselés hiánya miatt.

Vendéglátóhelyeken és bevásárlóközpontokban a korlátozott nyitvatartást és a tilalmát is ellenőrizte a hatóság, az elmúlt napon egy üzletet kellett bezárni, így 77-re nőtt az üzletbezárások száma.

A korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 486 esetben intézkedtek a boltokban a rendőrök, 126 esetben állapították meg a tulajdonos felelősségét a vendégek jogtalan benntartózkodása és a nyitvatartási szabályok megszegése miatt.

A hatóság Tatabányán bezáratott egy épületgépészeti szakáruházat, mert ott senki nem viselt maszkot, a tulajdonos elmondta, ennek ő soha nem tett eleget, ezután sem fog, ezért közigazgatási intézkedés keretében az üzletet tíz napra bezárták.

Kiss Róbert elmondta, karanténban 18622 polgárt vontak ellenőrzés alá csütörtökön a hatóságok. Hatósági karanténban kis híján ötvenezren vannak jelenleg, számuk az elmúlt 24 órában 8722-vel nőtt. 3927 karanténba helyezett polgárt elektronikus alkalmazással ellenőriztek, hogy maradéktalanul betartja-e a szabályokat.

Ma Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tartott sajtótájékoztatót. A szakember ismertette a számokat, amelyek szerint 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. A gyógyultak száma 52 126 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogyan azt reggel a miniszterelnök is elmondta, a közölt adatnál – 7591 – több személy van kórházban, olyanok is, akik egyelőre még csak koronavírus-gyanúsak, de ellátásra szorulnak – emelte ki Galgóczi.

Hozzátette: a fertőzöttek számában a gyorstesztekkel kimutatott betegek, a szűrőbuszokkal kiszűrt betegek is megjelentek. A szakember szerint a köznevelésben történő szűrések első eredményei a jövő héten lesznek elérhetőek.

Ma van a magyar véradás napja. Nagyon fontos szerepe van az életmentésben az önkéntes véradók által adott vértartaléknak. A vérplazma-terápia pedig a koronavírus kórházi kezelésében is fontos szerepet játszik. Köszönjük az önkéntes véradók, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Vöröskereszt munkáját – mondta Galgóczi.

Kiemelte: számos esetben koronavírus-ellenes csodaszereket ígérnek csalók, akik Zacher Gábor, Csókay András és Müller Cecília nevével élnek vissza. Ezeknek a hamis üzeneteknek senki ne dőljön be – hívta fel a figyelmet.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: előfordul, hogy az idős betegek enyhe tünetekkel otthonukban is felgyógyulnak. Magyarországon is van olyan személy, aki száz évnél is idősebb és már felgyógyult a koronavírusból.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.