Egészség

Jó néhány vendéglátóhelyen nem tartották be a védelmi intézkedéseket

Jó néhány vendéglátóhelyen nem tartották be a védelmi intézkedéseket

2020. november 12., csütörtök
Jó néhány vendéglátóhelyen nem tartották be a védelmi intézkedéseket

Az alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 273 esetben szabtak ki szabálysértési szankciót a kijárási tilalom megszegése miatt. 80 személlyel szemben figyelmeztetéssel éltek, 123 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 70 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek. 5 esetben intézkedtek olyan személlyel szemben, aki kutyasétáltatás céljából 500 méternél messzebb ment a lakó, tartózkodási, illetve szálláshelyénél. Csoportosulás miatt 8 személlyel szemben kellett intézkedniük.

Közölte: az elmúlt 24 órában 7 esetben intézkedtek üzlet helyszíni bezárására, mert az üzletvezető vagy a tulajdonos megszegte a védelmi intézkedéseket. Az alezredes úgy fogalmazott: – Nyomatékosan kérjük a vendéglátóhelyeket, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa arról is tájékoztatott: a határátkelőkön 61 rendőri intézkedést hajtottak végre, valamennyi szabályszegővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. A mai napon az elrendelt és érvényben lévő házi karanténok szám 34 040 – ismertette Kiss Róbert.

Az elmúlt 24 órában 3927 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, így 126 790 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, de az elhunytak között volt egy 20 esztendős is. Ezzel 2784-re emelkedett a járvány áldozataink száma, 29 302-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 94 704 fő, 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző nap statisztikáját Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos közölte: a most bevezetett szigorító intézkedések mind arra irányulnak, hogy csökkentsék a személyek közti kontaktusok számát, amivel akadályozni lehet a vírus terjedését, ezért nagyon fontos, hogy be is tartsuk ezeket.

Tudatta: számos ország rosszabb helyzetben van nálunk, és a teljesítőképessége határára érkezett. Magyarország az EU 27 tagállamán belül a fertőzöttek számát tekintve a 10., az elhunytak számát tekintve pedig a 15. helyen áll.

– Ezek a statisztikák teljes mértékben nem összehasonlíthatóak, Magyarországon mindenkit a járvány áldozatai közé számítanak, aki fertőzött volt, még ha nem is ez volt az elhalálozás elsődleges oka, hanem az alapbetegség – húzta alá a tiszti főorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a települések 85 százaléka érintett a járványban, de bárki hordozhatja a vírust, ezért nincs rá garancia, hogy a fennmaradó 15 százalékban nincs jelen a vírus. – Ezért nagyon fontos betartani a szabályokat – hangsúlyozta a szakember, majd kitért rá, hogy az 1600 magyarországi szociális intézményben mintegy százezer embert gondoznak, nagyon fontos, hogy őket is megvédjük.

Arra kérte a fenntartókat, hogy mindent tegyenek meg ennek érdekében. 174 intézményben detektáltak megbetegedést, de az összes gondozottnak csak 4 százaléka beteg. Még jobb az arány a szociális dolgozók körében, akiknek hálás köszönetet mondott a szociális munka napján, ami ma van.

Újságírói kérdésre elmondta: a kórházban fekvő haldokló hozzátartozótól továbbra is elbúcsúzhatnak a rokonok, hiszen ez megillet mindenkit. Ez azonban egyéni elbírálást igényel, mert látogatási tilalom van a kórházakban.

Kiss Róbert jelezte, hogy a kijárási tilalom alóli felmentést a kormányzati portálon található igazolásminta alapján lehet kiállítani. Az egyéni vállalkozók maguk állítják ezt ki és maguk is írják alá.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.