Sport

Idén eddig tíz doppingesetet tártak fel Magyarországon

Idén eddig tíz doppingesetet tártak fel Magyarországon

2020. november 27., péntek
Idén eddig tíz doppingesetet tártak fel Magyarországon

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pénteken az M4 Sport Sporthíradóban kiemelte, a jelenlegi szabályok szerint a legkeményebb kábítószerek használata - mint például a kokain, vagy az amfetamin-származékok - négyéves eltiltással jár, a THC és a marihuána pedig kétéves eltiltást von maga után, ami felezhető abban az esetben, ha a versenyző bizonyítani tudja, hogy nem a teljesítmény növelésére használta.

Ugyanakkor a WADA új szabálya szerint ezt a problémát már egészségügyi kérdésként is kell kezelni, és ha például abúzus, vagy hozzászokás áll fenn, akkor a büntetés csak három hónap, de ezzel együtt kezelésen, rehabilitációs programon is részt kell vennie a vétkesnek. Hozzátette, már megkezdték az egyeztetéseket a sportért felelős államtitkársággal a kormányrendelet módosításáról.

Tiszeker Ágnes az olimpiára készülő sportolókról elmondta, nem változtak a szabályok, vagyis azoknak a magyar versenyzőknek, akiknek van esélyük indulni Tokióban, az ötkarikás játékokat megelőző esztendőben legalább egy, a következő évben pedig minimum három negatív doppingteszten kell átesniük.

Arról, hogy Tokióban milyen létszámban lehetnek majd jelen magyar doppingellenőrök, Tiszeker Ágnes közölte, egyelőre nagy a bizonytalanság, hiszen a jelenlegi helyzetben arról sincs információ, hogy egyáltalán utazhatnak-e majd a játékokra külföldi kollégák.

Megjegyezte, ugyanakkor nagy figyelem irányult Budapestre a Nemzetközi Úszóliga (ISL) 44 napos, buborékrendszerében lebonyolított versenye miatt, és sikeresen működött a kialakított rendszer, aminek alkalmazására jó esély lehet a japán fővárosban is.

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, idén tíz doppingeset történt Magyarországon, ami önmagában nem egy kiugróan magas szám. Viszont a tiltott szerek skálája széles, többek között anabolikus szteroidokkal és EPO-val is buktak meg sportolók, ez pedig elgondolkoztató egy olyan évben, amikor a pandémia miatt rengeteg versenyt töröltek, a versenyzőknek pedig a koronavírus-járvány miatt még kiemeltebben kellene védeniük az egészségüket.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.