Közélet

Fekete péntek: habzsolók örömnapja

Fekete péntek: habzsolók örömnapja

2020. november 27., péntek
Fekete péntek: habzsolók örömnapja

Világmozgalom a Fekete Péntek – naná, a kereskedők gondoskodtak róla, hogy azzá váljék, és számításuk évről évre mindinkább beválik. De ma már kritikusai is vannak, nem is kevesen. Ami elég, az elég!– hirdették jó ideje fennhangon a túlfogyasztás konok ellenzői. Aztán az égvilágon semmi sem változott…

A mozgalom, aminek elnevezése: Ne Vásárolj Semmit Nap, 1992-es születésű, egy kanadai reklámszakértő, bizonyos Ted Dave indította el – Mexikóból. Hogy miért onnan? Ki tudja, talán épp ott lehetett, amikor a gondolat megfogant. Vagy – és ez a valószerűbb – a mexikói kormány állt elsőként a kezdeményezés mellé. A cél az volt: tiltakozni az agresszív kampányok ellen, amelyek belelovallják az embereket az erőn fölüli költekezésbe.

Nem kis vállalkozás ez, és ma már évente hatvan-hetven országban százezrek követik. Pedig nehéz lehet megállni, hogy egy napig semmi ne vegyen az ember. Fogyasztói böjtnap ez – és az ezt tápláló mozgalom a hirdetői szerint tulajdonképpen „vidám és kritikus tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen”. Magyarország 2011-ben csatlakozott az akcióhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.