Közélet

Egyetértenek a szigorításokkal a pedagógusok

Egyetértenek a szigorításokkal a pedagógusok

2020. november 13., péntek
Egyetértenek a szigorításokkal a pedagógusok

A lap emlékeztet, hogy a november 11-től bevezetett rendkívüli intézkedések megszüntették a személyes oktatást a középiskolákban és az egyetemeken, nyolcadik osztály felett digitális tanrendre álltak át az intézmények. Az őszi szóbeli érettségiket, a szakmai vizsgákat, valamint a központi írásbeli felvételi vizsgákat a hagyományos módon tartják meg, de betiltották a szalagavató ünnepségeket, és átmenetileg felfüggesztik a pedagógusok I. és II. életpálya-fokozatra irányuló minősítő eljárásait.

A szigorítások kapcsán újabb és újabb javaslatokkal állnak elő a szakmai szervezetek is. A Nemzeti Pedagóguskar (NPK) tegnapi állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodákban és általános iskolákban folyatódó jelenléti nevelés-oktatás sikerességéhez nagyban hozzájárulhat, ha megfelelő munkaruhát (maszkot, gumikesztyűt, védőpajzsot) kapnak az alkalmazottak, valamint megbízható tesztelési eljárás keretében célzott szűrést végeznek a dolgozók körében.

Még a konyhás nénit is

A tanárok heti rendszerességgel beígért koronavírustesztje kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón A Magyar Nemzet kérdésére egyértelművé tette, hogy az intézkedés nemcsak az állami fenntartású intézményekre, hanem valamennyi iskolai dolgozóra vonatkozik, beleértve az egyházi, alapítványi, magánintézmények alkalmazottait is.

A pedagóguskar azt javasolja, első körben mindenképpen a hatvan év felettieket, a valamilyen alapbetegséggel küzdőket, valamint a gyógypedagógiai intézményekben dolgozók fertőzöttségét kell ellenőrizni, utóbbiakat elsősorban a fogyatékosság mellett különböző betegségekkel is küzdő gyermekek védelme érdekében (például Down-szindróma, szívproblémák, keringési problémák).

Sürgetik az utazó, áttanító pedagógusok, a hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumokban tanító kollégák, valamint a gyakorlati oktatók szűrését is, emellett kiemelik, hogy az óvodákban az egyéb alkalmazottak (például konyhai dolgozó, óvodatitkár, gondnok) tesztelése is fontos.

Százszázalékos táppénz

A szervezet üdvözli, hogy nem maradnak el a szóbeli érettségik, a tanulmányi versenyek, és megmarad a kiscsoportos konzultációk lehetősége, ami a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok szempontjából fontos. Örülnek annak is, hogy a mesterpedagógusi és kutatótanári minősítések szintén lefolytathatók, bár hozzáteszik: ezek ­online formában is megoldhatók lennének.

Javasolják ugyanakkor, hogy a karanténba kerülő, de nem beteg tanárok otthonról küldhessenek tananyagot, vagy online órát tarthassanak. Kiemelik: a Covid-fertőzést elkapó alkalmazottak számára országosan egységes eljárást kell létrehozni, hogy az érintettek a többszöri bejelentés után tényleg megkaphassák a százszázalékos táppénztérítést.

– Kérünk minden kollégát, diákot és szülőt, az egész magyar pedagógiai rendszer képviselőit, hogy összefogással, fegyelmezetten és egymásra figyeléssel mutassunk példát a magyar társadalom minden tagjának, hogy így legyünk képesek legyőzni egy alattomos, mindannyiunkat támadó, láthatatlan ellenséget, és növeljük ezzel is megbecsültségünket, presztízsünket az egész ország javára – zárul a dokumentum, amelyben az NPK együttérzését fejezi ki a betegséggel érintett kollégáknak, és köszönetet mond a dolgozóknak és az együttműködő szülőknek is.

Pluszjuttatást szeretnének

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyancsak támogatja a szigorításokat, egyúttal további intézkedéseket is sürget. Tegnapi javaslatcsomagjukban az érdekvédők kérik, hogy a krónikus beteg pedagógusokat azonnal mentesítsék a tantermi oktatás alól.

Szeretnék továbbá, ha az ötödik évfolyamtól felfelé bevezetnék a hibrid oktatást, a gyeden, gyesen lévő, valamint otthoni munkát végző szülők gyermekei esetében pedig felfüggesztenék a kötelező óvodáztatást. Kérik azt is, hogy az online oktatást végző pedagógusok kapjanak egyszeri százezer forintos támogatást, a tantermi nevelést végzők számára pedig bérük húsz százalékának megfelelő veszélyességi pótlékot állapítsanak meg.

Fontosnak tartják az igazgatói jogkörök bővítését is: javasolják, hogy a fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal való egyeztetés után az intézményvezetők maguk is dönthessenek kéthetes bezárásról vagy digitális átállásról.

Megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök hét eleji bejelentése után az iskoláknak mindössze egy napjuk volt felkészülni a változásokra, de a pedagógusok szerint sokat segít, hogy a járvány tavaszi, első hullámának idejéből már vannak tapasztalatok, biztonsági protokollok, amit alkalmazni tudnak.

A bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban, alapfokú művészeti iskolákban, valamint a fejlesztő iskolákban a továbbiakban is megmarad a bejárás, szigorú egészségvédelmi óvintézkedések mellett. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok alsó évfolyamain, 5–8. osztályig személyesen, afölött digitálisan kell oktatni. A felsőoktatási kollégiumokat bezárják, a köznevelésben nyitva maradhatnak a diákszállások.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.