Egészség

Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a koronavírus ellen

Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a koronavírus ellen

2020. november 18., szerda
Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a koronavírus ellen

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztató kezdetén hangsúlyozta: a szerdán megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévőkorlátozó intézkedéseket nem hosszabbította mega kormány, azok december 11-ig maradnak érvényben. A kormánya veszélyhelyzetethosszabbította meg, az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8-ig.

Elmondta, hogy tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban 432 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, ezen belül 152 embert helyszíni bírsággal sújtottak.

Nyolc esetben döntöttek a hatóságok vendéglátóhelyek bezárásáról, mert nem tartották be az előírásokat.

Kedden 309 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt, közülük 11 olyan kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment a kutyájával.

A kijárási korlátozások november 4-től, az este nyolc és reggel öt óra közötti kijárási tilalom november 11-én 0 órától lépett hatályba, eddig 3747 szabályszegővel szemben intézkedett a rendőrség.

A járvány továbbra is dinamikusan emelkedik Európa-szerte, intenzív terjedésnek vagyunk még tanúi.

– hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Szerdán 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Egye nő a kórházban ápoltak száma is, a mai napig több mint hétezer, 7499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek a számok kell, hogy tudatosuljanak bennünk ahhoz, hogy továbbra is tudatosan betartsuk a higiéniai szabályokat

– figyelmeztetett Müller Cecília.

A járvány regionális eloszlását ismertetve elmondta, hogy Budapest és Pest megye mellett az ország nyugati megyéi érintettek leginkább. Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyaránt rendkívüli mértékben érintett. A 45. héten regisztrálthoz képest a járvány dinamikája földrajzi tekintetben Heves megyében nőtt a legnagyobb ütemben.

Ismertette, hogy Heves megyében 90 százalékkal, Vas megyében 74 százalékkal, Nógrádban 55 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Somogy megyében stagnált, Fejér megyében 32 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. Magyarországon százezer lakosra egy héttel ezelőtt 1147 fertőzött, míg ezen a héten 1509 fertőzött esik. A 40-49 éves korosztály a leginkább érintett, az összes fertőzött negyede ebbe a korcsoportba tartozik.

Müller Cecília elmondta:

a járvány ráirányítja a figyelmünket arra, hogy a megelőzésen túl mennyire fontos, hogy megfelelő terápia, gyógyszeres kezelés álljon rendelkezésre.

Az antibiotikum nagyon hasznos fegyver, rendkívüli találmány, de ha ezekkel nem élünk, hanem visszaélünk, akkor a visszájára is elsülhet a kezelés – fogalmazott. Szedésükkor ugyanis kialakulhatnak olyan rezisztens kórokozók, amelyekre már nem hatnak az antibiotikumok. Ezért felhívta a figyelmet, hogy az emberek

kizárólag orvosi javallatra szedjenek antibiotikumot, a megfelelő mennyiségben és csak az előírt ideig.

A régóta a fiókban tárolt antibiotikumokat ki kell dobni, mert kárt okozhatnak – figyelmeztetett Müller Cecília.

A koronavírusteszt-mintavétel előfeltétele, hogy előtte 3 órával sem ételt, sem italt fogyasztani nem szabad. Amennyiben a laboratóriumi adatok bizonytalanságot mutatnak, vagy nem megfelelő a mintavétel, akkor értesítik erről az érintetteket – mondta az országos tiszti főorvos.

(M1, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.