Illegális bevándorlás

Tizenöt embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

Tizenöt embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

2020. október 12., hétfő
Tizenöt embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

A vádirat lényege szerint a vádlottak különböző afrikai és ázsiai országokból származó személyeknek a magyar–szerb határszakasznak meg nem engedett módon, jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez, valamint a magyar–osztrák, magyar–szlovén illetve magyar–szlovák, valamint több Európai Unión belüli, belső határon történő átlépéshez nyújtottak segítséget.

A vádlottak 2014 októbere és 2015 júliusa között tizennyolc szállítást végeztek és összesen 366 személynek nyújtottak segítséget az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő, illegális átlépéséhez. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárságú személyek voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét.

A magyar vádlottak feladata az volt, hogy a magyar–szerb zöld határon átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé szállítsák tovább őket. A vádlottak a cselekményeket vagyoni haszonszerzés érdekében követték el. A tizennyolc szállításban különböző vádlottak vettek részt. A vádlottak áruszállító járműveket használtak a cselekményhez, de betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket is igénybe vettek. Az elkövetők a gépkocsi rakterébe három esetben nagy számú személyt zsúfoltak be, a raktér szellőzése nem volt megfelelő, és az utazás a szállított személyek testi-lelki gyötrelmével járt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszervezetben, részben a csempészett személy sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A szervezet pakisztáni és szerb tagjaival szemben az osztrák és a szerb hatóságok folytatnak büntetőeljárást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.