Egészség

Rendkívül intenzíven terjed a járvány

Rendkívül intenzíven terjed a járvány

2020. október 27., kedd
Rendkívül intenzíven terjed a járvány

Müller Cecília közölte: a fiatalabb korosztályról átterjedt a járvány a középkorúakra és az idősebbekre. A fertőzöttek ötöde 40-49 éves, 15 százalékuk 65 évnél idősebb. Vigyázzunk az idősekre és a krónikus betegekre! - kérte a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a kontaktusok számát csökkenteni kell, akinek pedig tünetei vannak, az egyáltalán ne menjen közösségbe.

Hétfőn 63 elhunytat és 2079 új fertőzöttet regisztráltak - mondta a tiszti főorvos.

Hangsúlyozta: a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés, a távolságtartás és a fertőtlenítés. Arra figyelmeztetett, hogy csak együtt fékezhető meg a járvány, "közös a felelősségünk".

Kiss Róbert alezredes ismertette, a tegnapi napon elfogadta az országgyűlés a hatósági házi karanténnal kapcsolatos szabályokat, amelyek szerint emelkedik a büntetés összege a hatósági házi karantén megszegése esetén és a külföldről hazatérők esetében a határátlépést követően – külön közigazgatási határozat nélkül is – automatikussá válik a hatósági házi karantén elrendelése. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – az úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását. Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

A hatósági házi karantén megszegése esetén az eddigi maximum ötvenezer helyett százötvenezer forintos bírság szabható ki, és egy jogsértő egy nap alatt többször, legfeljebb 600 ezer forintra is büntethető.

Az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 668 személyt figyelmeztettek, 17 rendőri intézkedés történt, és egy személy ellen szabálysértési eljárást indítottak a maszkviselés elmulasztása, vagy annak nem megfelelő viselése miatt. 3862 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, így az összesen 27050-re emelkedett ezek száma, és 1173-an töltötték le a telefonos applikációt.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília megerősítette, hogy a várandós nőket és a szoptató kismamákat is elérheti a vírus. Nekik a házi- és a kezelőorvosukat kell erről tájékoztatni, de úgy tűnik, hogy a koronavírus nem okoz semmiféle káros következményt a magzat szempontjából. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

a vírus az anyatejjel nem terjed, ezért továbbra is ajánlott a szoptatás, de arra vigyázni kell, hogy közben a kismama viseljen maszkot, hogy cseppfertőzéssel se adja tovább a kórokozót.

Figyelmeztetett a higiénés szabályok betartásának és – mellétáplálás esetén – a cumisüveg fertőtlenítésnek fontosságára is.

A szakember szólt arról is, hogy világszerte dinamikusan nő a fertőzöttek száma, egyelőre nem látni, hogy mikor érkezik el a plafon és mikortól kezdődik el a járvány mérséklődése. Ezért ismételten a védelmi intézkedések szigorú betartására szólított fel.

(MTI, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.