Illegális bevándorlás

Migránsokat üldöző magyar rendőrt sodort el a vonat

Migránsokat üldöző magyar rendőrt sodort el a vonat

2020. október 11., vasárnap
Migránsokat üldöző magyar rendőrt sodort el a vonat

Október 7-én 23 óra 35 perckor két illegális bevándorlót vettek észre a rendőrök Villány külterületén. A baranyai településre az alig tíz kilométerre levő magyar–horvát határ illegális átlépésével kerülhettek a migránsok, az ország belsejében, a mélységi ellenőrzés során vették észre őket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészei.

A két határsértő a rendőröket meglátva futásnak eredt, a járőrök üldözni kezdték őket. A menekülők keresztezték a Villánykövesd–Palkonya közötti vasúti szakasz pályáját is, a síneken átrohanva próbáltak elbújni egy közeli erdőben.

A migránsok után futó járőrök között ott volt egy rendőrnő is. A beremendi határátkelőhely korábbi útlevélkezelője a vasúti töltésen futott a határsértők után, el akarta vágni az útjukat az erdő felé. A rendőrnő azonban nem rendelkezett megfelelő terepismerettel és rutinnal, rosszul mérte fel egy érkező éjszakai személyvonat távolságát, csak az intézkedés sikerességére, a migránsok elfogására koncentrált.

A mozdonyvezető már csak a féktávolságon belül vette észre a sínek mellett levő rendőrt, így a szerelvény elsodorta a járőrt. A nő súlyos, életveszélyes medence-, lapocka-, csigolya- és koponyasérüléseket, végtagtöréseket szenvedett, elvesztette eszméletét, a pécsi klinikára szállították.

Szerencsére állapota a gondos orvosi ellátásnak és az életmentő műtéti beavatkozásoknak köszönhetően október 11-ére jelentősen javult, magához tért, képes kommunikálni orvosaival, családtagjaival. A hozzátartozók szerint a nő jobban van, de teljes felépüléséhez még hosszú hónapok kellenek, az sem zárható ki, hogy csak egyéves rehabilitációs kezelés után térhet vissza a tényleges rendőri szolgálatba.

Ha az orvosai engedik, rövidesen a történtekkel kapcsolatban hivatalból elrendelt közlekedési szabálysértési ügyben is meghallgathatják a szakértők.

A határsértőket a balesetet szenvedő rendőrnő járőrtársai elfogták, a férfiak marokkói és palesztin állampolgároknak vallották magukat. Sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mivel a balesethez nem volt közük, kihallgatásuk és adataik rögzítése után kitoloncolták őket Magyarországról.

Lengyel János közlekedésmérnök, igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a vonat vezetője sem hibáztatható a történtek miatt. A szerelvények hatalmas tömege miatt a féktávolság jóval nagyobb, mint egy autó esetében, még kis sebességnél is. Ha a rendőri intézkedés során a közúti forgalom nincs lezárva, nincs műveleti területnek nyilvánítva az akció helyszíne, akkor a rendőröknek is figyelniük kell az ott közlekedő járművekre. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.